Cât este darul la botez în 2022. Câți bani trebuie să pui în plic dacă ești invitat

Ana Anitoiu 30.06.2022, 09:30
Cât este darul la botez în 2022. Câți bani trebuie să pui în plic dacă ești invitat

Multe persoane se întreabă cât este darul la botez în 2022, după o perioadă îndelungată în care nu au mai participat la astfel de evenimente, din cauza pandemiei de coronavirus, și în contextul scumpirilor înregistrate în ultima vreme. Sunt mai mulți factori ce trebuie să fie luați în considerare atunci când se stabilește suma de bani care să fie pusă în plic.

Cât este darul la botez în 2022. Suma pe care trebuie să o pui în plic

În primul rând, darul de botez în 2022 se calculează, la fel ca în orice alt an, în funcție de localitatea în care are loc evenimentul. Asta pentru că prețul unui meniu variază în funcție de acest detaliu. De exemplu, acesta va fi cu siguranță mai mare în București decât într-un oraș cum ar fi Bârlad. În plus, se ia în considerare locația, ce poate fi una obișnuită sau ai pretențioasă.

Un alt detaliu foarte important în stabilirea sumei de bani oferite ca dar de botez este gradul de rudenie ori relația cu părinții copilului. Frații, verișorii ori prietenii apropiați scot mai mulți bani din buzunare pentru a-i pune în plic.

O altă regulă este aceea că, în cazul în care la eveniment merg doi parteneri, eventual însoțiți de unul sau mai mulți copii, aceștia trebuie să ia în calcul câte meniuri vor consuma împreună și să mărească suma de bani direct proporțional.

Cat este darul la botez in 2022
Darul la botez in 2022, calculat dupa mai multe criterii

Alte detalii de luat în calcul în stabilirea darului de botez în 2022

În stabilirea darului de botez mai contează, ca în orice alt an, se ține cont și de programul artistic ce a fost pregătit pentru eveniment. De obicei, dacă la petrecere cântă o trupă live, mulți dintre invitați pun mai mulți bani în plic.

Nu în ultimul rând, trebuie să fie luate în calcul veniturile personale. În cazul în care salariu net ar fi de 4.000 de lei, nu poate fi lăsată o jumătate din sumă. De obicei, pentru un botez organizat în București, într-un local obișnuit, un cuplu lasă la masă în jur de 800 – 1.000 de lei – sumă ce poate crește, în funcție de toți factorii luați în considerare de fiecare invitat în parte.

Când nu se fac petreceri de botez în 2022

Sunt anumite zile în care petrecerile de botez și nunțile sunt interzise. De exemplu, nu se fac în zilele de miercuri, cu excepția celor marcate în calendar cu „harți”. Acestea au fost 16 februarie și 15 iunie. La fel și în cazul zilelor de vineri, în afară de 18 februarie și 17 iunie, ce deja au trecut.

În general, nu se fac nunți și botezuri în perioadele: 1-6 ianuarie, de la Anul Nou până la Bobotează; 1-2 februarie, ajunul și ziua Întâmpinării Domnului; 28 februarie-24 aprilie, între Lăsatul secului de carne pentru Postul Paștelui și ziua de Paște; și 25-30 aprilie, Săptămâna Luminată, până la Duminica Tomii.

Alte zile în care nu se fac nunți și petreceri de botez sunt: 2 iunie, Înălțarea Domnului; 11 iunie, sâmbăta morților; 12 iunie, de Rusalii; 13 iunie, Sfânta Treime; perioada 20-28 iunie, postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel; perioada postului Sfintei Marii, adică 1-14 august; 15 august, de Adormirea Maicii Domnului; 29 august, de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Lista continuă cu următoarele date: 8 septembrie (Nașterea Maicii Domnului); 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci); 1 octombrie (Acoperământul Maicii Domnului); 15 noiembrie -24 decembrie (Postul Crăciunului); 25 decembrie, ziua de Crăciun; și 26-31 decembrie, de la Crăciun până la Anul Nou.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...