Cât de veche este apa de pe Pământ și de ce contează: descoperirea oamenilor de știință

Gabriel Peneș 19.12.2022, 13:51
Cât de veche este apa de pe Pământ și de ce contează: descoperirea oamenilor de știință

Cât de veche este apa de pe Pământ și de ce contează. Originea lichidului esențial vieții pe Terra este încă un subiect controversat în rândul oamenilor de știință. Un studiu recent conformă că aceasta s-ar fi format în același timp cu formarea planetei și a provenit, inițial, dintr-un nor rece de gaz și praf.

Cât de veche este apa de pe Pământ și de ce contează

Despre vechimea apei pe Pământ oamenii de știință sunt, în general, de acord, că ar avea 4,5 miliarde de ani. Deci, practic, aceeași vârstă ca a „planetei albastre”. Dar încă a rămas controversată originea prețiosului lichid, fără de care viața n-ar fi fost posibilă pe Terra.

Un articol publicat în GeoScienceWorld Elements arată că și alte sisteme solare au apă din abundență. În sistemele solare asemănătoare cu al nostru, apa se dezvoltă pe măsură ce steaua crește, iar planetele se formează în jurul ei. Articolul este semnat de Cecilia Ceccarelli, un astronom italian de la Institutul de Astrofizică și Științe Planetare din Grenoble, Franța și de Fujun Du, astronom la Observatorul Muntelul Purpuriu din Nanjing, China.

Formarea unui sistem solar începe cu un nor molecular gigant. Norul este, în mare parte, format din hidrogen, componenta principală a apei. De asemenea, este compus și din heliu, oxigen și carbon, dar mai are, de asemenea, granule minuscule de praf de silicați și praf de carbon, conform articolului menționat anterior.

Cât de veche este apa de pe Pământ și de ce contează descoperirea oamenilor de știință
Oamenii de știință consideră că apa de pe Pământ are aceeași vechime ca și planeta noastră, adică 4,5 miliarde de ani

Descoperirea oamenilor de știință

Aici, în zonele reci ale unui nor molecular, în momentul în care oxigenul întâlnește o granulă de praf, acesta îngheață și aderă la suprafață. Însă, apa nu devine apă până când hidrogenul și oxigenul nu se combină, iar moleculele de hidrogen mai ușoare din nor aderă, mai apoi, la boabele de praf înghețate.

Când se întâmplă acest lucru, reacționează și formează gheață de apă, în două tipuri de apă: apă obișnuită și apă grea care conține deuteriu. Deuteriul este un izotop al hidrogenului numit hidrogen greu. Are un proton și un neutron în nucleu. Asta îl separă de hidrogenul „obișnuit”, numit protium. Protium are un proton, dar nu are neutron. Ambii izotopi de hidrogen sunt stabili și persistă până în prezent și se pot combina cu oxigenul pentru a forma apă.

Când gheața de apă formează o manta pe granulele de praf, autorii o numesc faza rece, adică primul pas în procesul pe care îl descriu în articolul lor.

„Originea și evoluția apei Pământului este inevitabil conectată cu alți participanți importanți de pe această planetă, de exemplu, carbonul, oxigenul molecular și câmpul magnetic.

O bună parte a apei terestre s-a format probabil chiar la începutul nașterii Sistemului Solar, cu ajutorul unui nor rece de gaz și praf, înghețat și conservat în timpul diferiților pași care au condus la formarea planetelor, asteroizilor și cometelor și a fost transmisă în cele din urmă pe Pământ, care se afla în curs de dezvoltare”, au scris autorii studiului, conform sciencealert.com.

La ora actuală, cercetătorii cred  că un mecanism potențial de furnizare a apei a fost bombardamentul asteroizilor și cometelor purtătoare de apă, atunci când Pământul, așa cum îl cunoaștem astăzi, era mult mai tânăr.

Pe de altă parte, potrivit unei echipe de cercetători de la Lawrence Livermore National Laboratory, cea mai probabilă explicație este că Pământul s-a format în același timp cu apa sa. Cu alte cuvinte, aceasta a fost aici dintotdeauna, de aceea și vechimea ei este aceeași cu cea a Terrei.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....