Cât de sigure sunt investițiile în imobiliare în următoarea perioadă? Adrian Negrescu: „Prețurile la locuințe nu cred că vor scădea, nu au de unde” VIDEO EXCLUSIV

Gabriela del Pupo 17.10.2022, 16:44
Cât de sigure sunt investițiile în imobiliare în următoarea perioadă? Adrian Negrescu: „Prețurile la locuințe nu cred că vor scădea, nu au de unde” VIDEO EXCLUSIV

În majoritatea cazurilor, o perioadă de criză economică înseamnă lipsa de inițiativă în ceea ce privește investițiile. Mediul de afaceri este reticent în a gândi pe termen lung dezvoltarea unor business-uri dincolo de perioada imediat următoare. În condițiile în care vorbim despre o creștere a taxelor și impozitelor pentru deținătorii de proprietăți, de mărirea facturilor la un cunatum fără precendent, cât de sigure sunt investițiile în domeniul imobiliarelor.

FMI averitizează că prețurile vor scădea: „FMI recent la București au făcut un raport în care au scris ‘Bahamas’ în loc de „România”

FMI a avertizat de curând că deciziile băncilor centrale de a crește dobânda cheie va afecta sectorul piețelor imobiliare drastic. Fondul Monetar Internaţional consideră că majorarea dobânzilor de referinţă operată de băncile centrale pentru atenuarea inflaţiei poate provoca o scădere a preţului locuinţelor de până la 10% în următorii trei ani, în ţările dezvoltate, şi de până la 25% pe pieţele emergente, conform Agrepress. Adrian Negrescu spune însă că aceste previziuni sunt superficiale și nu se aplică în nici un caz pieței din România.

„Nu aș crede atât de mult în sfaturile celor de la FMI, gândiți-vă că au fost experții FMI recent la București și au făcut un raport în care au scris „Bahamas” în loc de „România”. De ce? Pentru că au luat cu copy paste un raport pe care l-au făcut pentru Bahamas și doar au schimbat niște date de acolo. A fost oficial pe site-ul lor. Nu știu dacă neapărat să ai încredere în ceea ce spune FMI despre economia românească.

Poate în Occident, unde industria construcțiilor a ajuns la un nivel de maturitate, iar necesarul de locuințe este deja acoperit de piață, da, am putea vorbi de lucrurile astea. Dar să nu uităm că în România asistăm la un fenomen  care se accentuează, migrația populației din zonele sărace,  care se accentuează. Cererea către marile orașe va continua să fie importantă, noi și în momentul de față avem un deficit undeva la un milion de locuințe. În marile orașe. Oamenii pleacă spre orașe în căutarea unui loc de muncă mai bun, pentru că nu am știut să ne dezvoltăm și regiunile mai sărace.” spune analistul.

„Să nu uităm că prețurile materialelor de construcții au crescut semnificativ, chiar și la forța de muncă”

Faptul că în perioada crizei economice precedente sectorul imobiliarelor a crescut în integralitatea sa nu se va aplica în mod obligatoriu și de data aceasta. Timpul a demonstrat că proximitatea serviciilor oferite de zona în care se achiziționează un apartament pot aduce plus, sau minus valoare acelei locuințe. Totuși dacă piața europeană nu este la început nu același lucru îl putem spune despre cea din România. Locurile de muncă, salariile atractive și un mediu în dezvoltare fac ca marile orașe să devină atractive din punct de vedere al investițiilor în imobiliare pe când zonele izolate, sau carierele construite, haotic să producă efectul exact opus.

„Presiunea pe imobiliare va continua să fie cel puțin în zona marilor orașe, asta înseamnă că prețurile la locuințe nu cred că vor scădea, nu au de unde.

Să nu uităm că prețurile materialelor de construcții au crescut semnificativ, chiar și la forța de muncă. Într-un studiu pe care l-am făcut constatam că din 3500 de dezvoltatori imobiliari, 60% erau în incapacitate de plată în momentul de față. Erau pe minus cu banii. I-a lovit foarte tare acest iureș al inflației.

Unde cumperi? Pentru că dacă cumperi în câmp, într-un bloc care nu are acces la mijloace de transport în comun, la grădinițe, la zona de facilități, acele imobile s-ar putea să se deprecieze. Pentru că oamenii au început să deschidă ochii, nu mai cumpără doar din impuls. Asta va face creșterea în piață, nu vom mai vedea o creștere atât de bruscă la toate apartamentele.”, spune Adrian Negrescu.

Acesta a mai precizat că modalitatea de impunere de taxe și impozite mai mari pentru deținătorii de proprietăți nu se bazează pe calcule ci pe nevoia de a atrage mai mulți bani la buget. Pentru mediul de afaceri vorbim de o creștere cu 100%. Tot ceea ce înseamnă hală sau depozit va fi impozitat de stat de la 1 ianuarie, ceea ce s-ar putea reflecta și în prețuri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...