Cât de pregătită este armata română? „Armele se pot fabrica în România”

Ana Anitoiu 17.05.2022, 10:07
Cât de pregătită este armata română? „Armele se pot fabrica în România”

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, care a reprezentat România la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi a fost şef al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei, a vorbit despre cât de pregătită este armata română pentru un eventual război în care ar fi implicată țara. El a precizat că în prezent nu există indicii referitoare la posibilitatea de extindere a conflictului din Ucraina.

Ce arme are România. Ce lipsește

Potrivit generalului în rezervă Virgil Bălăceanu, România are scutul de la Deveselu, ce vizează eventuale atacuri cu rachete din Orientul Mijlociu. În plus, țara are sisteme de protecție anti-rachetă Patriot, ce securizează spaţiul aerian și sunt recunoscute ca fiind cele mai bune din NATO.

De asemenea, România urmează să beneficieze de blindate noi. Compania General Dynamics European Land Systems a semnat în luna martie un contract cu Uzina Mecanică Bucureşti. Vor fi fabricate sute de blindate Piranha 5 pentru Armata României în Capitală, precum și potenţiale viitoare comenzi pentru export.

Însă, una dintre cele mai importante aspecte pe care ar trebui să se concentreze oficialii români, conform generalului, este faptul că Forţele Navale ale Armatei Române au nevoie de corvete şi fregate ce să asigure litoralul Mării Negre. Unele dintre programele de înzestrare ale Forţelor Navale sunt întârziate, iar câteva sunt chiar aparent blocate.

„Va trebui să gândim modul în care dezvoltăm apărarea costieră. În discuţie sunt fregatele, modernizarea acestora, dar mai ales corvetele multifuncţionale. Vom vedea ce nevoi avem de modernizare sau de înlocuire la navele purtătoare de rachete. Poate va trebui să luăm o decizie cu privire la submarine, dacă vom opta pentru apărare costieră cu sau fără submarine. Iată că sunt provocări destul de multe”, a spus generalul, potrivit adevarul.ro.

Cat de pregatita este armata romana
Militari in Romania. Foto: Ministerul Apararii Nationale/ Facebook

De ce îmbunătățiri are nevoie Armata României

Totodată, generalul în rezervă a explicat că Armata are nevoie de câteva îmbunătățiri. În afară de programele foarte întârziare legate de corvete, va trebui stabilit modul în care programul legat de autovehicule blindate şi neblindate va fi pus în aplicare. În plus, este așteptată o decizie referitoare la un program legat de tancuri.

„Va trebui să vedem ce facem cu programele pentru înzestrarea cu transportoare amfibii blindate 8×8 şi 4×4 pentru că ceea ce producem împreună cu Mowag şi prin General Dynamics nu ar fi fost suficiente. E vorba numai de 227 de transportoare, ori necesarul de transportoare 8×8 şi mai ales 4×4 e destul de mare.

Mai sunt probleme legate de programul elicopterelor. Dacă continuăm modernizarea celor pe care le avem în dotare, ele într-o anumită măsură pot fi considerate ca intrate într-un grad de uzură morală. Sau vom avea elicoptere de atac şi de transport moderne. Iată că sunt destule exemple legate de programe care trebuie să continue”, a mai spus generalul.

România ar putea produce armamentul necesar

Generalul în rezervă a mai spus că România are capacitatea și ar trebui să producă o mare parte din armamentul de care are nevoie, la fel ca în cazul blindatelor. În acest fel, conform generalului, România și-ar înzestra armata, ar rămâne cu o bună parte din bani și ar avea loc un transfer de tehnologie.

„Armele se pot fabrica în România sau ceea ce trebuie realizat printr-o nouă lege a offset-ului, un program de transfer de tehnologie, de know-how către industria noastră. Să cumpărăm licenţe de la marii producători care trebuie să încurajeze şi ei industria românească.

E vorba de cei cu care avem contracte de miliarde de dolari. România trebuie să-şi modernizeze armata prin achiziţii, dar tot prin achiziţii trebuie să restarteze, să revitalizeze industria naţională de apărare. Iar industria naţională de apărare trebuie văzută prin ambele componente: cea privată şi cea de stat”, a mai spus generalul.

Paradoxul din industria națională de apărare

În industria de apărare a României există un paradox. Se fabrică sisteme de comandă şi control şi softuri, inclusiv pentru alte ţări din NATO, dar se importă pulbere. Generalul a spus că în afară de pulbere, s-a importat și muniție, din Brazilia.

„Nu înseamnă că nu trebuie să mai imporţi muniţie, însă poţi să imporţi muniţie cum ar fi rachetele anti-tanc, rachetele anti-aeriene, dar nu mergi pe importul de muniţie pentru muniţia de infanterie sau muniţia de artilerie clasică”, a spus generalul în rezervă.

Motivul pentru care România nu i-a donat armament important Ucrainei

Virgil Bălăceanu a explicat și motivul pentru care România nu i-a donat armament important Ucrainei, după ce liderul rus Vladimir Putin a declanșat un război pe 24 februarie. Generalul a spus că este vorba despre faptul că ucrainenii au cerut arme de fabricație ex-sovietică, altele decât cele pe care le are Armata Română în dotare.

Conform generalului, militarii ucraineni aveau nevoie imediat de arme cu care sunt familiarizați. Nu aveau timp să se obișnuiască cu un alt tip de armament. Mai mult, când unele dintre armele cerute de Ucraina de la Europa se regăseau în dotarea Armatei Române, acestea erau într-o cantitate insuficientă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...