Cât de periculoși sunt rechinii din Marea Neagră. Câinele de Mare, unicul prădător din adâncuri

Ana Anitoiu 04.07.2022, 17:48
Cât de periculoși sunt rechinii din Marea Neagră. Câinele de Mare, unicul prădător din adâncuri

Multe persoane se întreabă cât de periculoși sunt rechinii din Marea Neagră, după ce două femei, printre care și o româncă, au fost ucise de astfel de prădători în Egipt. Câinele de Mare este cel care trăiește în adâncuri, în dreptul litoralului românesc.

Cât de periculos este rechinul Câinele de Mare, din Marea Neagră

Specia de rechini din Marea Neagră se numește „Câine de Mare”. Acest prădător atinge cel mult 1,7 metri lungime și o greutate maximă de 15 kilograme. Trăiește izolat la adâncimi de 50 – 90 de metri, uneori până la 100 de metri.

Durata de viață a rechinilor din Marea Neagră este între 35 și 75 de ani, iar populațiile de Câini de Mare se refac greu. Spre deosebire de alte specii, acești rechini sunt fricoși. Ei se apropie foarte rar de litoral, la adâncimi mai mici de 10 metri, și se hrănesc cu scrumbii, hamsii, guvizi, stavrizi, crabi și creveți.

Cat de periculosi sunt rechinii din Marea Neagra
Cainele de Mare, rechinul din Marea Neagra

Marea Roșie, plină de rechini

O cu totul altă poveste este în Marea Roșie, unde au fost ucise de rechini două femei, o austriacă și o româncă. Acolo trăiesc zeci de specii diferite de astfel de prădători și au mai fost înregistrate atacuri în ultimii ani, deși astfel de incidente au fost rare.

În anul 2010 a fost un șir excepțional de atacuri ale rechinilor în zona stațiunii Sharm el-Sheikh. Atunci, cinci oameni au fost mușcați în cinci zile, iar o persoană a murit. La fel ca în urma dublei tragedii petrecute recent, și în urmă cu 12 ani s-a vorbit despre ipoteza că prădătorii au fost atrași aproape de țărm din cauză că dintr-o navă ar fi fost aruncate oi moarte în mare.

O altă explicație a fost că rechinii nu au suficientă hrană în larg, motiv pentru care vin în zone cu ape mai puțin adânci. În plus, există zone pe litoralul din Egipt unde porțiunile cu ape foarte adânci se găsesc și la mai puțin de 700 de metri de țărm. Prin urmare, un înotător priceput poate ajunge în acele zone unde, în mod excepțional, poate exista un rechin.

O altă teorie a fost că unii dintre amatorii de scufundări dornici să vadă rechini au aruncat momeli pentru a-i atrage. Altă ipoteză lansată după atacurile din 2010 a fost aceea că totul a fost pus la cale de Israel, cu scopul de a distruge industria egipteană a turismului. Însă, nu a existat nicio dovadă în acest sens.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...