Cât de periculoasă este apa mării. Specialiștii trag un semnal de alarmă: “Nu e dezinfectant!”

Iancu Andreea 13.05.2020, 15:10
Cât de periculoasă este apa mării. Specialiștii trag un semnal de alarmă: “Nu e dezinfectant!”

Cum pandemia a făcut ca multe dintre vacanțele din străinătate să fie anulate, litoralul românesc va fi soluția pentru cei care au nevoie de un concediu relaxant. Totuși, românii sunt îngrijorați în privința riscului de îmbolnăvire. Cât de sigură este, de fapt, vacanța la mare și mai ales scăldatul în apă.

Relaxarea măsurilor va aduce cu siguranță un val de turiști la malul Mării Negre. Mai cu seamă că, după o izolare de două luni, românii sunt dornici să petreacă timpul în natură, la aer. Iar vara este nelipsit concediul la mare. Pentru a ne bucura de vacanță în siguranță, este indicat să ascultăm recomandările specialiștilor.

O baie în Marea Neagră, un risc în plus de infectare cu COVID-19?

Dincolo de respectarea regulilor de igienă, dar și a distanței sociale, specialiștii explică cum se poate transmite virusul prin intermediul apei de mare.

Mihnea Boştină, virusolog la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, fost cercetător la Harvard susţine că:

Nu există date care să arate că apa de mare are vreun efect asupra virusului. Cel mai probabil că efectul este lent şi marginal. Însă, dat fiind faptul că virusul va fi mult diluat în apă, nu cred că există un pericol real ca virusul să fie luat ‘din apă’. Mult mai serios este riscul să fie luat din aer, de la cineva.

În ciuda faptul că există foarte puține date cu privire la evoluția virusului în timpul anotimpului cald, Mihnea Boștină explică:

Virusul este mai puţin viabil peste vară. Aşa că, dacă lumea e la plajă, probabil temperatura nu e favorabilă transmiterii virusului. Dacă însă, lumea stă la un restaurant, şansele de transmisie sunt mult mai mari.

Bălăceala în apa mării, mai sigură decât plimbările pe mal
Bălăceala în apa mării, mai sigură decât plimbările pe mal

Apa sărată poate anihila virusul?

Adrian Bâlbă, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa explică ce șanse există să ne infectăm în apa mării.

În apele sărate virusul, teoretic, poate supravieţui, mai ales dacă salinitatea nu este foarte ridicată, precum apa din Marea Neagră. Apa sărată, diluţia corespunzătoare apelor libere, nu asigură o suficientă cantitate virală care să fie şi infecţioasă şi din acest motiv este extrem de improbabil să se transmită.

Igiena și distanțarea socială, esențiale pentru un concediu la mare
Igiena și distanțarea socială, esențiale pentru un concediu la mare

Ce reguli ar trebui să respectăm în concediul la mare

Pentru ca vacanța la mare să decurgă fără evenimente neplăcute, specialiștii ne recomandă respectarea unor reguli. Astfel, conform Adevărul, specialistul Adrian Bâlbă recomandă păstrarea distanței sociale.

Dacă ne bălăcim, ne jucăm în apă două persoane sau ne luăm în braţe şi ne pupăm, fireşte că este posibilă contaminarea prin aerul expirat.

Nici înotul la piscina cu clor nu ne scapă de griji. Dincolo de existența unei concentrații potrivite de clor în apă, trebuie evitat contactul direct cu alte persoane.

Chiar și Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila, afirmă că înotul într-o apă dezinfectată de clor este, de regulă, sigur. Totuși, trebuie să ținem cont de numărul persoanelor aflate în piscină.

Dacă sunt prea multe persoane în piscină şi contactul este prea apropiat, există posibilitatea contaminării, pentru că atunci când înoţi mai sunt secreţii, mai şi expectorezi câteodată, iar masca nu se poate folosi. Nu este exclus însă să se inventeze un tip special de mască pentru înot, explică acesta pentru Digi24.