Cât de mari sunt, de fapt, Găurile Negre. Când începi să percepi cu adevărat dimensiunile rămâi șocat

Daria Petrescu 04.07.2020, 11:12
Cât de mari sunt, de fapt, Găurile Negre. Când începi să percepi cu adevărat dimensiunile rămâi șocat

Detalii incredibile au ieșit la iveală despre Găurile Negre, în urma unor cercetări.  Doi fizicieni de la University of Hawaii din Manoa au lansat recent ipoteza că găurile negre ar putea să nu fie găurile negre descrise de manualele de fizică.  Se pare că ar fi vorba despre obiecte cosmice bizare pline cu energie întunecată – misterioasa forţă despre care credem conform unui material publicat anul trecut de Live Science. Cât de mari sunt, de fapt, Găurile Negre

Cât de mari sunt, de fapt, Găurile Negre

Doi fizicieni de la University of Hawaii din Manoa au lansat recent ipoteza că găurile negre ar putea să nu fie găurile negre descrise de manualele de fizică. Ci nişte obiecte cosmice bizare pline cu energie întunecată – misterioasa forţă despre care credem că guvernează extinderea accelerată a Universului. Conform unui material publicat miercuri de Live Science.

Conform majorităţii covârşitoare a fizicienilor, găurile negre sunt nişte monştri gravitaţionali. Sunt  locuri din spaţiu unde aglomerarea de materie este atât de mare într-un spaţiu atât de mic, încât gravitaţia generată absoarbe totul în jur. Inclusiv lumina (de unde şi denumirea de gaură neagră).

Dacă ne-am lansa spre interiorul unei găuri negre ar trebui, conform fizicii, să ajungem într-un loc deopotrivă infinit de mic şi infinit de dens. Acesta este denumit singularitate, înconjurat de orizontul evenimentului. Este  acea frontieră care odată depăşită face imposibilă ieşirea din gaura neagră, chiar şi pentru fotoni, potrivit Digi 24.

„Dacă găurile negre sunt de fapt obiecte fără singularitate, atunci expansiunea accelerată a Universului devine o consecinţă naturală a teoriei generale a relativităţii a lui Einstein” . Explică Kevin Croker, astrofizician la University of Hawaii din Manoa.

Cei doi oameni de ştiinţă nu şi-au propus iniţial să descopere ce se află în interiorul unei găuri negre. Croker şi Joel Weiner, profesor emerit de matematică de la aceeaşi universitate, examinau ecuaţiile lui Friedmann. Versiuni simplificate derivate din ecuaţiile relativităţii generale ale lui Einstein.

Gaura Neagră

O gaură neagră este o regiune în spațiu-timp cu o forță gravitațională atât de mare încât nimic nu poate scăpa odată intrat în ea. Teoria relativității generale prezice că o masă suficient de compactă poate deforma spațiul. De asemenea,  și timpul astfel încât să formeze o gaură neagră.

Limitele unei astfel de regiuni din care nimic nu poate scăpa este numită orizontul evenimentelor. Orizontul evenimentelor are un efect enorm asupra sorții și circumstanțele unui obiect care trece prin aceasta. Însă, nicio caracteristică aparentă nu poate fi observată.

În multe moduri o gaură neagră se comportă ca un corp negru ideal, deoarece nu reflectă lumină deloc. Mai mult, teoria câmpului cuantic în spațiu-timp curbat prezice un orizont al evenimentelor invers proporțional masei acestuia. Temperatura este de ordinul miliardelor de grade Celsius în cazul găurilor negre de masă stelară, făcându-le, esențial, imposibil de observat.

Urmăriți Impact.ro și pe