Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt. Mulţi români fac greşeala asta, din păcate

Iancu Andreea, Ana Ionescu 20.11.2021, 07:45
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt. Mulţi români fac greşeala asta, din păcate

Ne petrecem mai mult de o treime din viață în pat, asigurându-ne că organismul nostru se odihnește. Totuși, acest obicei extrem de benefic poate să se transforme în unul dăunător. Fața de pernă sau cearșaful pot deveni periculoase atunci când nu sunt igienizate în mod regulat. Iată cât de des trebuie să speli lenjeria de pat. Sunt câteva greșeli pe care mulți dintre noi le facem fără să ne dăm seama.

Când trebuie să speli lenjeria de pat

Specialiștii explică faptul că oamenii pot produce până la 83 de litri de transpirație, în mod natural, de-a lungul unui an. Totodată, un microbiolog de la Universitatea din New York, Philip Tierno, susține că organismele microscopice din lenjeria de pat ne pot îmbolnăvi. Aceste două informații ar trebui așadar să ne dea de gândit când vine vorba despre cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, pentru că spălarea corespunzătoare te poate scăpa de bătăi de cap.

În plus, atunci când mediul exterior este cald și umed în același timp, lenjeria de pat devine asemenea unei grădini zoologice de bacterii și ciuperci microscopice. Un studiu arată că pernele umplute cu pene sau material sintetic, cu o vechime între 1,5 și 20 de ani, pot conține între patru și 17 specii diferite de ciuperci pe care ochiul uman nu le poate detecta liber. Specialistul recomandă spălarea lenjeriei de pat o dată pe săptămână.

Când trebuie să speli lenjeria de pat
Lenjeria de pat ascunde numeroase bacterii și ciuperci invizibile cu ochiul liber

Cât de periculoase sunt microorganismele de pe cearșafurile și pernele neigienizate

În cazul lenjeriei de pat, nu doar bacteriile de pe corpul nostru sunt o problemă, ci și cele din aer. Astfel, resturi microscopice de pe piele animalelor, polen, praf, scame și uneori și microparticule din fecalele animalelor, invizibile pentru ochiul liber, pot intra pe geam fără să le observăm și se pot așeza pe cearșafuri sau perne. În plus, soluțiile chimice cu care este tratată lenjeria de pat atunci când este produsă în fabrică pot fi, de asemenea, periculoase.

În general, bacteriile și ciupercile din pat pot duce la reacții alergice chiar dacă, în mod normal, persoanele respective nu se confruntă cu alergii. Astfel, apare strănutul, curgerea nasului și chiar iritații ale gâtului. Cei care suferă de astm ori au o formă de alergie în general, pot resimți efectele mult mai pregnant când vine vorba despre o lenjerie de pat neigienizată corespunzător, în mod regulat. Așadar, este important să avem grijă ca somnul să fie unul odihnitor, într-o lenjerie de pat perfect curățată în fiecare săptămână.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...