Cât curent electric poate să suporte un om. Descoperirea recentă a specialiștilor

Raluca Juncu 03.08.2020, 14:27
Cât curent electric poate să suporte un om. Descoperirea recentă a specialiștilor

Oricât de multă forță fizică ar avea un om și orice formă s-ar menține acesta, organismul său slăbește când intră în contact cu electricitatea. Însă nu slăbește chiar atât de mult pe cât ne imaginăm noi.

Ce intensitate a curentului electric poate ucide

Curentul electric afectează diferit fiecare corp uman care este supus unei proceduri cu electroșocuri. Există oameni care, culmea, au supraviețuit unui șoc în care au fost supuși la 10.000 de volți, în același timp în care există oameni care au murit după ce s-au electrocutat la doar 42 de volți. Cum este posibil cest lucru? Ei bine, este important de știut faptul că intensitatea este cea care ucide oameni, nu tensiunea.

Astfel, o intensitate de 10 miliamperi (echivalentul a 0,01 amperi) poate oferi un șoc organismului uman, însă nu va fi unul fatal. Însă, pe măsură ce intensitatea crește spre 100 de miliamperi, corpul nostru va începe să resimtă contracțiile musculare periculoase, pe care ni le imaginăm deja că se vor întâmpla. Este esențial să realizăm că din cauza unei rezistențe scăzute a corpului, un curent de până la 10 miliamperi poate fi suficient pentru a ne ucide.

Ce se întâmplă la 75 spre 100 de miliamperi

La 75 de miliamperi corpul uman nu va mai putea respira, iar cu cât crește intensitatea spre 100 de miliamperi, inima începe să aibă din ce în ce mai multe probleme. La această valoare, inima prezintă fibrilație ventriculară și începe să producă bătăi neregulate. Când cineva se află în această situație și nu primește ajutor medical imediat, acest lucru poate duce, inevitabil, la deces.

Dar ce se întâmplă la peste 200 de miliamperi? Ei bine, contracțiile sunt atât de severe, încât inima este strânsă în mod forțat în timpul șocului. Acest lucru protejează inima sa intre în fibrilație ventriculară și, culmea, șansele de supraviețuire sunt mai ridicate.

Un curent de 2.000 de miliamperi (2 amperi) produce o contracție musculară indusă de șoc, care devine atât de severă încât provoacă arsuri interne și externe extrem de grave.

Sursa foto: unsplash.com

Urmăriți Impact.ro și pe