Cât costă un kilogram de cireșe românești, primele ajunse în piețe. Te crucești

Mihnea Tălău 05.05.2023, 18:54
Cât costă un kilogram de cireșe românești, primele ajunse în piețe. Te crucești

Românilor nu le-a venit să creadă când au văzut cât costă ”scumpele” fructe de sezon. Anul acesta, kilogramul primelor cireșe de pe piață are un preț de 100 de lei, în provincie, mai mic însă decât cel din 2022, atunci când cireșele costau 175 de lei. În ciuda prețului fructele aduse din Spania și Grecia, se vând destul de bine.

Prețul prohibit al fructelor momentului

Evident că sunt și piețe, în București spre exemplu, unde cireșele se vând cu cel puțin 160 de lei kilogramul dacă sunt aduse din Grecia, iar dacă sunt cireșe din Spania, un kilogram urcă chiar și la 200 de lei.

Primele cireșe românești vor ajunge pe piață, potrivit fermierilor, cel mai devreme în jurul datei de 10 – 15 mai. Aceștia spun că prețul cireșelor la poarta fermei vor fi în medie, în acest an, de 15 lei pe kilogram. Cu cât vor ajunge pe tarabele din piață, vom vedea.

„Prețul corect pentru cireșe în 2023 la poarta fermei ar trebui să fie în jur de 15 lei per kilogram, pentru că discutăm de soiuri care la început se vor valorifica la un preț mai ridicat, deoarece și productivitatea pe aceste soiuri este mai mică. Și la un moment dat noi o să valorificăm fructe chiar și cu 6-7 lei kilogramul la poarta fermei, în mijlocul sezonului, când există, să zicem, o ofertă foarte mare pe piață”, spun fermierii.

Cum să faci bani la țară

Beneficiile cireșelor pentru organism

Fructele momentului, cireșele, pe lângă faptul că acestea sunt foarte gustoase, ele aduc o mulțime de beneficii organismului. Ciresele sunt bogate în fibre, potasiu și Vitamina C, carotenoide, melantonină și multe alte elemente benefice organismului. Acești constituenți nutritivi și componentele bioactive ale cireșelor le recomandă însă și ca un aliment nemaipomenit pentru sănătate.

Cireșele au un conținut ridicat în antioxidanți, substanțe active care activează inima, rinichii, precum și în vitamine – vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina K, vitamina E și în minerale – potasiu, sodiu, magneziu, fier etc. Cireșele conțin cel mai puternic antioxidant al naturii – resveratrolul, făcând parte din grupul “alimentelor mov”.

Conținutul mare de apă din cireșe, permite oricui sa consume orice cantitate dorește, fără să se îngrașe. Cercetările au demonstrat că prezența unui volum ridicat de apă în organism amplifică nivelul de energie și ajută la stimularea activității metabolismului.

Pe de alta parte, dacă cireșele sunt incluse într-o dietă de slăbire, rezultatele se vor vedea în scurt timp, dar va fi necesar consumul în cantități relativ mari pentru eliminarea toxinelor din organism.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...