Cât costă un cozonac înainte de Sărbători. Prețurile pentru un meniu tradițional de Crăciun

Ana Anitoiu 13.12.2022, 09:56
Cât costă un cozonac înainte de Sărbători. Prețurile pentru un meniu tradițional de Crăciun

Prețurile pentru un meniu tradițional de Crăciun, în care este inclus și cozonacul, nu ar fi mult mai mari față de cele de anul trecut, susțin unii dintre comercianți. Astfel, cei care nu au timp să gătească singuri de Sărbători își pot cumpăra preparatele preferate.

Cât costă un cozonac înainte de Crăciun

Pentru multe familii din România, nu există Crăciun fără un cozonac pufos și gustos. Însă, pregătirea lui durează destul de mult și li s-ar putea părea complicată multor persoane care nu au experiență în bucătărie.

Astfel, cei care nu au timp de petrecut n bucătărie sau care nu consideră că s-ar pricepe să facă un cozonac cu adevărat gustos pot apela la preparatele din cofetării sau din magazine. De exemplu, într-o cofetărie din Suceava, prețul unui cozonac este de 127 de lei. Însă, acesta poate fi și mai mic. O cofetărie din Capitală vinde cozonaci, de dulce și de post, la prețul de 70 de lei pentru un kilogram.

În magazine, pot fi găsiți cozonaci mult mai ieftini de atât. De exemplu, Lidl are în ofertă un cozonac de post cu prețul de 9,99 lei la 500 de grame, dar și un cozonac cu nucă, rahat și stafide la 42,99 lei, pentru două kilograme.

Reteta de cozonac pentru lenesi. Cum prepari cel mai gustos si pufos cozonac fara framantare
Cozonac

Care sunt prețurile pentru un meniu tradițional de Crăciun

Administratorul unei cofetării din Suceava a spus că un kilogram de prăjituri asortate ajunge la prețul de 89 de lei. Acesta a precizat că au crescut considerabil costurile, ajungând să fie peste dublul celor inițiale. „Am început cu un unt la 22 de lei kilogramul, iar acum este 48”, a precizat acesta, conform observatornews.ro.

Prețurile pentru un meniu tradițional de Crăciun au crescut și în restaurante. Un bucătar a precizat, însă, că deși costurile pentru materia primă s-au dublat sau triplat, prețurile pentru clienți au crescut cu cel mult 10 – 15%.

Un coş cu preparate tradiționale de Crăciun de patru kilograme costă 250 de lei, dar în funcție de produsele alese, acesta poate ajunge și la prețul de 400 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...