Cât costă un aparat dentar în 2022. Ce tipuri de aparate dentare există

Cazacu Alexandru 17.10.2022, 21:55
Cât costă un aparat dentar în 2022. Ce tipuri de aparate dentare există

Putem spune că zâmbetul este ca un fel de primă carte de vizită. În plus, o dantură îngrijită corespunzător denotă o persoană ce se dedică imaginii sale în societate. O dantură frumoasă și sănătoasă este foarte importantă pentru un zâmbet atrăgător. Dar cât costă un aparat dentar în 2022 și ce tipuri de aparate dentare există? Ei bine, veți putea afla toate aceste lucruri citind rândurile de mai jos.

Când este nevoie de aparatul dentar

Înainte de a afla cât costă un aparat dentar, trebuie să știm când este nevoie de un astfel de dispozitiv, ce presupune montarea acestuia și ce tipuri de aparate dentare există. Conform specialiștilor, este necesară apelarea la un aparat dentar în momentul în care există un disconfort vizual și/sau o mușcătură anormală.

De asemenea, pacientul va avea nevoie de tratament ortodontic dacă pacientul are dinții îngrămădiți sau poziționați incorect, dacă mușcăturile sunt, după cum spuneam anormale sau dacă prezintă dureri ale articulațiilor mandibulei.

Cum se montează un aparat dentar

Pentru a examina structura osoasă și a stabili nivelul de presiune manifestat pe dinți, înainte de montarea unui aparat dentar, medicul ortodont va efectua o serie de radiografii. În plus, în funcție de complexitatea cazului, se poate efectua chiar și o igienizare sau extracții dentare.

La aplicarea propriu-zisă a depărtătorului de plastic, pacientul nu va simți durere. Acest lucru ajută la împiedicarea umezirii dinților cu salivă. Dacă dinții sunt umezi, va fi imposibilă lipirea bracket-urilor. Acestea se lipesc cu un adeziv special, aplicat cu ajutorul unei lămpi de fotopolimerizare. Adezivul dentar trebuie să reziste la presiunile realizate asupra dinților.

În cele din urmă, cu ajutorul bracket-urilor se montează un arc metalic și flexibil. În primele zile, acesta va genera un disconfort. De fapt, din cauza forței manifestate la nivelul dinților, prima săptămână de după aplicarea aparatului dentar este puțin mai dificilă pentru pacient. Tocmai de aceea sunt recomandate:

  • consumul de alimente moi
  • o rutină specială de îngrijire a dinților
  • analgezice
  • controlul regulat.

Ce tipuri de aparate dentare există

Aparatele dentare sunt de două tipuri, adică fixe și mobile. În ceea ce privește aparatele dentare fixe, acestea pot fi clasice (metalice), estetice (cu safir sau ceramică) și invizibile, adică se aplică pe interiorul dinților.

De cele mai multe ori, aparatele dentare fixe reprezintă cea mai eficientă și accesibilă soluție. Pentru montarea lor este nevoie de intervenția medicului ortodont. Astfel, specialistul va ajusta presiunea manifestată la nivelul dinților.

În cazul copiilor cu vârste mai fragede sunt indicate gutierele și plăcile ortodontice cu croșete din sârmă. Acestea fac parte din categoria aparatelor dentare mobile. Este important să menționăm și faptul că în funcție de complexitatea cazului, dar și de preferințele pacientului, medicul specialist va alege opțiunea cea mai bună. De asemenea, pentru corectarea și alinierea dinților medicul va alege și tratamentul corespunzător pentru pacient.

Cât costă un aparat dentar în 2022
Cât costă un aparat dentar în 2022

După cum am menționat și în rândurile anterioare, pe perioada purtării aparatului dentar, pacientul trebuie să acorde o atenție mai sporită îngrijirii dinților. Rutina zilnică trebuie realizată conform indicațiilor specialistului.

De asemenea, pacientul trebuie să fie atent și la alimentație. Este recomandată evitarea alimentelor crocante sau cele cu un conținut ridicat de zahăr. Acum că știm toate aceste lucruri, haideți să aflăm și cât costă un aparat dentar.

Cât costă un aparat dentar în 2022

Este destul de greu să precizăm tarifele fixe, deoarece în cele mai multe cazuri, costul unui aparat dentar este stabilit după consultație. Atunci sunt discutate variantele potrivite pacientului, ținându-se cont totodată și de preferințele acestuia.

Cât costă un aparat dentar în 2022? Ei bine, prețurile variază de la o clinică la alta. De asemenea, prețurile diferă și în funcție de tipul de aparat dentar. De exemplu, în unele clinici, un aparat dentar metalic costă în jur de 6.000 de lei (pentru 2 arcade). În schimb, tot pentru două arcade, unul de safir costă aproximativ 8.000 de lei.

Evident, tarifele sunt mult mai mari în cazul aparatelor dentare invizibile. Cu toate acestea, după cum spuneam, prețurile variază de la o clinică la alta, așa că este posibil să găsiți și medici care percep tarife mai mici.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...