Cât costă să încarci o mașină electrică în România. Ce costuri lunare au șoferii care renunță la mașinile clasice

Badea Violeta 12.10.2022, 12:13
Cât costă să încarci o mașină electrică în România. Ce costuri lunare au șoferii care renunță la mașinile clasice

În ultimii ani, mașinile elctrice au câștigat foarte multă popularitate, mai ales că prețul benzinei și cel al motorinei au ajuns la valori exasperante pentru șoferi. Acum însă, cererea pare să nu mai fie atât de crescută, fiindcă și tariful la energie a explodat. Dacă, totuși, te gândești să achiziționezi o astfel de mașină, ține cont de faptul că, cel mai probabil, o vei încărca acasă. Iată cât costă să încarci o mașină electrică în România!

Cât costă să încarci o mașină electrică în România

Încărcarea unui vehicul electric acasă, presupunând că ai un garaj și/sau acces la rețeaua electrică, este cea mai frecventă soluție. Cele mai multe modele includ o unitate de încărcare de bază de 110 volți care se conectează la o priză electrică standard prin intermediul unei prize convenționale cu trei pini.

Numită încărcare de nivel 1, aceasta este cea mai lentă modalitate de a reîncărca bateria unui vehicul electric. În funcție de model, poate dura între opt și 24 de ore pentru a obține o încărcare completă.

Problema principală nu ar fi, însă, timpul, ci mai degrabă costul. În prezent, tariful unui kilowatt-oră variază între 1,5 lei și 2,5 lei, consumul unei mașini electrice la 1.000 de kilometri parcurși într-o lună ajunge la 200 hWh, ceea ce înseamnă o cheltuială de 400 de lei lunar.

În urmă cu ceva timp, șoferii aveau posibilitatea de a încărca gratuit autoturismul la supermarket, dar acum fiecare kWh consumat trebuie plătit. Prin urmare, cei care aleg să își încarcemașina acasă riscă să sdepășească plafonul compensat și să achite mai mulți bani la sfârși de lună.

„Mașina electrică nu este pentru oricine. Dacă nu pot să o încarc peste noapte de acasă sau la birou, poate e mai bine să mă gândesc la altă soluție”, a declarat Alexandru Șeremet, reprezentantal unei firme auto, potrivit România TV.

Citește și Dacia Logan nu moare, se transformă în mașină electrică, numai rușii puteau face asta!

Cât costă să încarci o mașină electrică în România
Cât costă să încarci o mașină electrică în România

Cât costă benzina și motorina

Acum, hai să aflăm câți bani trebuie să scoată din buzunare șoferii români cu mașini pe benzină sau motorină. În urmă cu puțin timp, site-ul peco-online.ro a publicat tarifele la carburanți pentru toate orașele din țară.

Astfel, conductorii auto pot afla cât costă un litru de benzină standard, motorină standard, benzină premium și motorină premium, dar și GPL pentru ziua de astăzi, 12 octombrie 2022.

Prețurile la pompă au crescut ușor în raport cu zilele anterioare în toate orașele României. Conform site-ului menționat mai sus, motorina standard a trecut de 8 lei/litru, iar prețul benzinei a crescut cu câțiva bani față de ziua anterioară.

Cei mai norocoși șoferi sunt cei din Bihor. În localitatea Alesd se găsește miercuri, 12 octombrie, cea mai ieftină benzină din țară. Prețul ei este de 6.45 lei.

  • Cele mai bune prețuri la benzină și motorină în București

– Lukoil- Sectorul 1 – 6.66 lei/ benzină

– Lukoil – Sectorul 6 – 8.11 lei/motorină

– Lukoil și Petrom – 3.99 lei/GPL

  • Cele mai bune prețuri la benzină și motorină în Cluj-Napoca

– 6.69 lei/benzină

– 8.14 lei/ motorină

– 4.03 lei/GPL

  • Cele mai bune prețuri la benzină și motorină în Timișoara

– 6.67 lei/benzină

– 8.14 lei/motorină

– 4.03 lei/GPL

Citește și Mașina electrică pe care nu o s-o vezi de la Tesla sau Porsche: ce face Maserati GranTurismo Folgore!

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...