Cât costă să faci ITP în 2023. Actele necesare, valabilitate și tarife în funcție de autoturism

Cazacu Alexandru 07.02.2023, 15:14
Cât costă să faci ITP în 2023. Actele necesare, valabilitate și tarife în funcție de autoturism

Pentru a putea circula pe drumurile publice din țara noastră, toate autovehiculele trebuie să aibă inspecția tehnică periodică făcută. Această verificare se realizează doar la stațiile autorizate de către Registrul Auto Român. Cât costă să faci ITP în 2023? Ei bine, tarifele diferă în funcție de tipul autovehiculului, dar și de vechimea acestuia.

Cât costă să faci ITP în 2023. Care sunt tarifele

Iată că suntem deja în cea de-a doua lună a lui 2023, iar dacă încă nu ți-ai verificat documentele mașinii în acest an, ar cam fi cazul să o faci. Oamenii legii pot aplica amenzi destul de mari dacă circuli pe drumurile publice cu anumite documente expirate. Ei bine, printre acestea se numără ITP-ul. Așadar, dacă ți-a expirat inspecția tehnică periodică sau urmează să expire, trebuie să afli cât costă să faci ITP în 2023.

Tarifele pentru verificarea tehnică nu sunt chiar atât de diferite față de cele din 2022. Prețurile variază, după cum spuneam, în funcție de tipul autoturismului, de vechimea acestuia, dar și de stația autorizată la care este realizată inspecția.

Cât costă să faci ITP în 2023, în funcție de tipul autovehiculului

În funcție de stația autorizată aleasă, pentru inspecția tehnică periodică trebuie să scoți din buzunar între 120 și 200 de lei. De menționat este și faptul că, unele service-uri solicită un cost diferențiat în funcție de motorizare (motorină, benzină sau GPL).

Dacă vorbim despre o motocicletă sau un un moped, atunci ITP-ul poate ajunge să costă în jur de 80 – 100 de lei. Cu toate acestea, prețurile pot fi mai mari la unele service-uri.

În schimb, dacă deții o mașină pe benzină sau pe motorină, va trebuie să scoți din buzunar, în medie, între 120 și 150 de lei. În acest an, tariful ITP-ului pentru pentru microbuze, autoutilitare sau autoturisme 4 x 4 poate fi cuprins între 150 și 200 de lei.

Acum că știm, în mare parte, cât costă să faci ITP în 2023, haideți să aflăm împreună și care sunt documentele de care avem nevoie când mergem cu mașina la ITP.

Acte necesare pentru ITP în 2023

Atunci când îți duci mașina la ITP, trebuie să te prezinți și cu o serie de documente. Înainte de a afla care sunt acestea, trebuie să știi că inspecția tehnică periodică poate fi făcută și de către o altă persoană, nu doar de proprietarul autovehiculului. Așadar, pentru verificarea tehnică auto vei avea nevoie de următoarele documente:

  • cartea de identitate a conducătorului auto sau a persoanei care se prezintă cu autovehiculul la ITP (original);
  • certificatul de înmatriculare al autovehiculului;
  • cartea de identitate a autovehiculului (C.I.V.);
  • Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (valabilă la data inspecției tehnice).

Concret, dacă ai la tine toate documentele menționate, prezența proprietarului nu este obligatorie, iar mașinii i se poate realiza inspecția tehnică periodică.

Cât costă să faci ITP în 2023
Cât costă să faci ITP în 2023

Unde se poate face ITP-ul și ce valabilitate are

După cum vă spuneam și la începutul articolului, verificarea tehnică auto se face doar în stațiile autorizate de Registrul Auto Român. Specialiștii care fac verificările trebuie să fie, de asemenea, autorizați de RAR. Vehiculele sunt împărțite în trei clase de ITP. Așadar, va trebui să cauți o stație de ITP autorizată pentru clasa din care face parte mașina ta.

Dacă vrei să afli perioada de valabilitate a inspecției tehnice periodice, trebui doar să te uiți pe certificatul de înmatriculare a autovehiculului. Termenul de valabilitate nu este același pentru toate vehiculele, așa că poate varia în funcție de tipul și vechimea mașinii, dar și de modul în care este folosită aceasta.

Legislația cu privire la circulația rutieră prevede amenzi destul de mari pentru conducătorii auto care circulă cu ITP-ul expirat. Tocmai de aceea, trebuie să verifici periodic valabilitatea inspecției tehnice și să o faci înainte de expirare.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...