Cât costă masa de Crăciun în 2020 și ce tipuri de meniu poți să alegi, pentru toate buzunarele

Ana Anitoiu 25.12.2020, 09:59
Cât costă masa de Crăciun în 2020 și ce tipuri de meniu poți să alegi, pentru toate buzunarele

Crăciunul din anul 2020 este unul atipic pentru români, la fel ca pentru cetățenii altor țări, din cauza crizei și restricțiilor pe care le-a generat pandemia de coronavirus. Cei mai mulți oameni petrec sărbătoarea acasă, așa că masa de Crăciun este foarte importantă. Iată cât costă organizarea unei mese festive, anul acesta.

Cât au cheltuit românii pe masa de Crăciun, anul trecut

În urmă cu un an, înainte de a izbucni pandemia de coronavirus, românii au alocat în medie, pentru perioada Crăciunului, suma de aproximativ 1.189 de lei. Din această sumă, 477 de lei au fost alocați, în medie, pentru cumpărarea preparatelor alimentare pentru masa de Crăciun.

În plus, românii nu s-au zgârcit nici când a venit vorba de daruri pentru cei dragi. De restul banilor, aceștia au cumpărat cadouri de Crăciun, conform unui studiu ce a fost făcut de Reveal Marketing Research, pentru anul 2019.

Cât costă masa de Crăciun în 2020

Pe de altă parte, în anul 2020, lucrurile nu mai stau deloc la fel ca în anul precedent. Conform unor studii ce au fost făcute recent, românii au devenit mult mai atenți la cheltuielile pe care le-au făcut pentru Crăciun. Astfel, pentru o masă de Crăciun pentru două persoane, ce conține aperitiv, un fel principal și un desert, românii ar ajunge să scoată din buzunare o sumă de aproximativ 190 de lei.

Aceasta deoarece în prezent, prețul unui kilogram de carne de porc variază între 15 și 20 de lei, un kilogram de orez costă în jur de 5 lei, un kilogram de cartofi de la 1,2 lei în sus, iar unul de ceapă 1,3 lei, în funcție de sortimentul ales. În plus, prețul pentru un kilogram de zahăr pornește de la 2,55 lei pe kilogram, iar cel pentru un litru de ulei de floarea soarelui pleacă de la puțin peste 5 lei.

Cat costa masa de Craciun in 2020 si ce tipuri de meniu poti sa alegi, pentru toate buzunarele
Masa de Craciun

Variante de meniu pentru masa de Crăciun, cu carne

Firește, cei mai mulți români preferă ca la masa de Crăciun să aibă un meniu din care fac parte preparate din carne și mai ales din carne de porc. Pentru aperitiv, se pot consuma jumări, slănină, lebăr, tobă și diferite salate, precum și salata de boeuf, brânzeturi, șorici, ceapă și alte legume. Pentru felul principal, variantele meniului de Crăciun bazat pe carne sunt diverse: sarmale în foi de varză cu smântână și mămăligă, piftie de porc sau curcan, pomana porcului, cârnați afumați, caltaboș ori pastramă de porc.

De asemenea, de la masa de Crăciun nu pot lipsi murăturile, gogonelele, gogoșarii, castraveții, conopida sau varza murată. În privința desertului, cozonacul este pe lista preparatelor tradiționale pentru masa de Crăciun, alături de alte prăjituri, ca Alba ca Zăpada, tort cu ciocolată, cornulețe cu gen și Negresă.

Meniu pentru masa de Crăciun vegetarian

Pe de altă parte, există numeroase variante delicioase și pentru vegetarieni. Meniul pentru masa de Crăciun, în varianta vegetariană, poate include: un aperitiv cu mai multe feluri de brânzeturi, alături de nuci și boabe de struguri, precum și salată „a la russe”, dar fără carne.

Apoi, felul principal poate fi: sarmale din orez cu ciuperci și morcov în foi de varză, ruladă de tofu cu ciuperci, cârnați din linte roșie și vinete împănate cu usturoi. Desertul de la masa de Crăciun ar putea fi, de exemplu, un mousse de ciocolată cu fructe, precum afine și zmeură.

Urmăriți Impact.ro și pe