Cât costă ITP-ul în 2022. Ce valabilitate are inspecția tehnică și care sunt actele necesare

Cazacu Alexandru 22.08.2022, 20:25
Cât costă ITP-ul în 2022. Ce valabilitate are inspecția tehnică și care sunt actele necesare

Pentru a circula pe drumurile publice din România, proprietarii de mașini trebuie să le facă acestora inspecția tehnică periodică (ITP). Verificare tehnică se realizează doar în stații autorizate de către Registrul Auto Român și doar de către specialiști. Dar cât costă ITP-ul în 2022? Ei bine, răspunsul la această întrebare îl veți găsi în continuarea articolului curent.

Cât costă ITP-ul în 2022. Care sunt tarifele pentru verificarea tehnică auto

Dacă nu ți-ai verificat de mult documentele mașinii, ar putea fi cazul să o faci. De ce spunem acest lucru? Ei bine, dacă circuli pe drumurile publice cu anumite documente expirate riști să fii sancționat grav. Printre acestea se numără și ITP-ul. Așadar, dacă ți-a expirat sau urmează să îți expire inspecția tehnică periodică, trebuie să știi unde se face și cât costă ITP în 2022.

Ei bine, taxa pentru verificarea tehnică auto variază în funcție de stația autorizată pe care o alegi pentru a face ITP-ul autovehiculului tău. De asemenea, trebuie să știi că prețurile diferă și în funcție de tipul mașinii.

Cât costă ITP-ul 2022, în funcție de tipul mașinii

Așadar, în cazul mașinilor pe benzină, inspecția tehnică periodică costă în jur de 120 de lei. În schimb, în cazul mașinilor cu motoare diesel, verificarea tehnică costă, în medie, 150 de lei. Cam același tarif se practică în cazul microbuzelor, a autovehiculelor 4×4, autorulotelor, utilitarelor și a mașinilor mixte sau specializate.

Pe de altă parte, dacă ești proprietarul unei motociclete sau a unui moped, pentru ITP vei plăti între 80 și 100 de lei. Cu toate acestea, tarifele pot fi, după cum spuneam, mai ridicate la unele stații. Acum că știm, în mare parte, cât costă ITP în 2022, haideți să vedem și care sunt actele necesare pentru inspecția tehnică periodică.

Documente necesare ITP 2022

Atunci când te prezinți cu mașina la ITP, trebuie să ai la tine și o serie de documente valabile. Este important de menționat faptul că, verificare tehnică auto poate fi făcută și de către o altă persoană, nu doar de proprietarul mașinii respective. În ceea ce privește actele necesare, aceste sunt după cum urmează:

  • Actul de identitate a conducătorului auto sau a persoanei care duce autovehiculul la ITP;
  • Certificatul de înmatriculare al autovehiculului;
  • Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (R.C.A). Aceasta trebuie să fie valabilă la data inspecției tehnice;
  • Cartea de identitate a autovehiculului (C.I.V.).

În concluzie, dacă există toate aceste documente, prezența proprietarului nu este necesară, iar autovehiculului i se poate face ITP-ul.

Cât costă ITP în 2022
Cât costă ITP în 2022. Tarifele practicate de stațiile autorizate

Ce valabilitate are inspecția tehnică periodică

Pentru a verifica perioada de valabilitatea a ITP-ului trebuie doar să verificați certificatul de înmatriculare a mașinii. Trebuie să știți totuși că termenul nu este general valabil pentru toate autovehiculele. Concret, valabilitatea ITP-ului poate varia în funcție de tipul și vechimea mașinii, dar și de modul în care utilizată această.

Ținând cont de faptul că legislația cu privire la circulația rutieră prevede sancțiuni pentru șoferii care circulă cu autovehicule cu ITP-ul expirat, trebui să te asiguri că faci verificarea tehnică auto înainte de expirarea termenului de valabilitate.

Unde se face inspecția tehnică periodică

În încheiere vă vom spune unde puteți face ITP-ul. Așadar, dacă trebuie să faci această verificare, poți merge cu mașina doar în service-urile autorizate de către Registrul Auto Român. Aici, inspecția tehnică va fi făcută doar de specialiști care, de asemenea, trebuie să fie autorizați de RAR.

Trebuie să știi că vehiculele sunt împărțite în trei clase de ITP, așa că vei fi nevoit să alegi o stație ITP autorizată pentru clasa din care face parte autovehiculul tău.

Așadar, iată că am aflat cât costă ITP în 2022, care sunt documentele necesare pentru inspecția tehnică periodică, dar și unde se poate face aceasta. Acestea fiind spuse, noi sperăm ca acest articol să vă fie de ajutor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...