Cât costă încălzirea în diferite orașe ale României. Diferențele între București și Oradea

Badea Violeta 25.01.2023, 14:43
Cât costă încălzirea în diferite orașe ale României. Diferențele între București și Oradea

Am avut parte de o iarnă blândă până acum, dar mai avem o lună din acest anotimp și temperaturile nu mai sunt atât de prietenoase. Prin urmare, nici nu este de mirare că unul dintre cele mai discutate subiecte în ultima vreme este costul încălzirii locuințelor. Iată ce diferențe există între București și Oradea!

Cât costă încălzirea locuințelor în București și Oradea

Odată cu răcirea vremii, fiecare persoană începe deja să-și calculeze costurile aduse de încălzirea unei locuințe. Iar această treabă nu este deloc simplă, mai ales că majorarea preţurilor la gaze și energie se anunţă de durată.

În rândurile următoare vă vom prezenta clasamentul costurilor în două mari orașe de la noi din țară pentru diverse forme de încălzire a locuințelor. Vorbim, bineînţeles, de Oradea și București.

Cat costa incalzirea locuintelor in Bucuresti si Oradea
Costuri incalzire Bucuresti si Oradea

Oradea – lei/Gcal cu TVA și subvenții la energie

Lemn de foc – 349

Gaze naturale – 360

Termoficare – 373

Bricheți de lemn – 523

Palet de lemn – 53

Energie electrică – 988

Sursa: https://www.oradea.ro/

Oradea – lei/Gcal, cu TVA inclus nesubvenționat

Termoficare – 441

Gaze naturale – 476

Bricheți de lemn – 523

Lemn de foc – 524

Palet de lemn – 953

Energie electrică – 1511

Sursa: AEI

Potrivit Asociației, se poate vedea că, în situația în care există subvenții la energie electrică, gaze naturale, lemne de foc și energie termică, a determinat următorul clasament:

  • lemne de foc – cu precizarea că urmare a plafonării prețului pentru acestea ele au dispărut de pe piață, determinând tăieri de arbori  la întâmplare, o exploatare ineficientă a masei lemnoase, folosirea lemnelor umede, cu randamente energetice reduse, cu emisii mari de CO2 și alte substante poluante;
  • gaze naturale – care au ajuns să fie folosite aproape exclusiv pentru a fi arse și nu în petrochimie acolo unde valoarea adăugată este mult mai mare;
  • termoficare – un sistem regândit în ultimii ani, pe principii corecte de dimensionare și grad de utilizare a rețelei, cu reducerea la maxima risipei, cu randamente energetice și economice performante și care se bazează pe cogenerare de înată eficiență.

În situația în care nu ar exista subvenții la energie, în Oradea sistemul de termoficare ar fi sistemul cu cel mai mic preț la energie pentru încălzire. Iar în situația în care acest sistem se va dezvolta prin creșterea numărului de consumatori și a gradului de utilizare, este singurul sistem din cele prezentate care în viitor poate să aibă prețuri mai mici, toate celelalte venind în viitor cu prețuri mai mari, precizează Asociația.

Citește și Surse alternative de încălzire și pericolul unui blackout în România. Silviu Gurlui: „Pentru a repune sistemul în funcțiune ai nevoie de o zi, două, poate chiar mai mult”!

București – lei/Gcal cu TVA și subvenții la energie

Termoficare – 347

Lemn de foc – 349

Gaze naturale – 360

Bricheți de lemn – 523

Palet de lemn – 953

Energie electrică – 988

Sursa: https://www.oradea.ro/

București – lei/Gcal, cu TVA inclus nesubvenționat

Gaze naturale – 476

Bricheți de lemn – 523

Lemn de foc – 524

Palet de lemn – 953

Termoficare – 964

Energie electrică – 1511

Sursa: AEI

În opoziție cu Oradea, în București, în cazul păstrării subvențiilor, cel mai ieftin sistem este sistemul de termoficare (cu o subvenție de 64%!), iar în cazul eliminării subvențiilor acceași termoficare s-ar găsi pe penultimul loc, precizează AEI.

„Ceea ce este sigur este că în București viitorul nu poate să aducă decât creșteri de preț pentru oricare din modurile de încălzire, iar păstrarea actualului sistem de subvenții în termoficare bazat pe creșterea subvenției proportional cu creșterea ineficienței nu va duce decât probleme și mai mari în încălzirea locuințelor și în final frig în locuințele odată cu la colapsul sistemului (acest scenariu a fost trăit de sute de mii de oameni în cele 250 de orașe în sistemul de termoficare a intrat în colaps în ultimii 25 de ani)”, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației.

Conform acestuia, secretul de la Oradea este piața, numărul mare de consumatori, 75% din consumatori fiind racordați la sistemul de termoficare. Oradea având cel mai mare procent de consumatori racordați la termoficare ceea ce face ca să scadă costurile unitare și să avem cele mai mici prețuri nesubvenționate, dar cel mai important să avem perspectiva reducerii în viitor a prețurilor la încălzire.

Citește și Locuințele pentru care e recomandată pompa de căldură. Explicațiile unui expert în încălzire!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...