Cât câștigă un kinetoterapeut în România. Ce lucruri sunt de știut despre această meserie

Ileana Mlădinoiu 03.10.2020, 13:49
Cât câștigă un kinetoterapeut în România. Ce lucruri sunt de știut despre această meserie

Iată cât câștigă un kinetoterapeut în România. Corpul uman este o mașină complexă, concepută să se miște. Kinetoterapia utilizează tehnici de masaj și mișcare, pentru a ameliora anumite dureri cauzate adesea de un stil de viață sedentar, de suprasolicitare, mai ales în cazul sportivilor sau a celor care s-au accidentat.  Kinetoterapia face parte din medicină fizică și studiază mecanismele neuromusculare și articulare care îi asigură omului activitățile motrice normale. Are la bază mișcarea efectuată prin programe de recuperare medicală bine structurate, ce au ca scop refacerea unor funcții diminuate.

Câți bani câștigă un kinetoterapeut și care sunt obiectivele pe care trebuie să le îndeplinească

Cuvântul „maseur-kinetoterapeut” provine din grecescul „massin”, care înseamnă „a frământa”, „kinesis”, care se referă la mișcare și „therapeuein”: a trata. Obiectivul său este de a restabili pacientului „capacitățile sale funcționale”, adică capacitatea sa de a-și mobiliza corpul.  Maseurii-kinetoterapeuții au o diplomă paramedicală de stat eliberată după terminarea unei facultăți speciale de kinetoterapie care, potrivit site-ului UNEFS, “oferă tinerilor dornici de cunoaștere și educașie programe de studiu compatibile cu cele ale Uniunii Europene eșalonate pe cele trei cicluri universitare (licență, masterat și doctorat), posibilitate existentă în puține unități de profil din țară, cicluri cu o durată de trei ani.”

Specialiști în tratamentul tulburărilor de mișcare sau motorii, dar și a deficiențelor sau modificărilor capacităților funcționale, maseurii-kinetoterapeuți își adaptează tehnicile în funcție de nevoile pacienților. Ei folosesc tehnici specifice (masaje, întinderi, constrângeri, relaxare neuromusculară, aplicații ale curenților electrici, crioterapie, balneoterapie, presoterapie etc.) adaptate fiecărui pacient, pentru a mobiliza sau stimula țesuturile sau mușchii deteriorați sau alterați, pentru a efectua reabilitarea neuromusculară, corectivă sau compensatorie.

Salariul pe care il poate avea un kinetoterapeut in Romania

Kinetoterapeutul trebuie să ia în considerare capacitățile fizice și cerințele fiecărei persoane. Pentru a-și reveni, o persoană în vârstă are nevoie de mai multe ședințe repetate la un anumit interval de timp, decât o persoană tânără. Un atlet de nivel înalt va trebui să-și revină pentru următoarea competiție. La fel ca terapeutul ocupațional, kinetoterapeutul oferă sfaturi practice despre cum să stai, să transporti încărcături sau să te miști. Lucrând cel mai adesea ca practicant privat, kinetoterapeutul poate fi și angajat al unui spital, spa sau centru de reabilitare funcțional. Poate lucra și în serviciile de sănătate ale armatei sau într-un spital militar.
Unele tehnici necesită așa-numitele mobilizări pasive. În acest caz, nu va fi solicitată participarea pacientului. Într-o altă dinamică de tratamente, kinetoterapeutul poate cere pacientului să efectueze anumite exerciții în timpul manipulărilor. Apoi va fi vorba de mobilizări active.

La cât poate ajunge salariul

Pe lângă aceste două tipuri de tehnici, kinetoterapia ține cont și de greutatea persoanei. Vor fi utilizate metode pentru a exercita o forță controlată în regiunea care urmează a fi tratată. Tehnica este utilizată în toate articulațiile corpului de la regiunea cervicală până la articulația gleznei.

Dacă până acum în clasamentul salariilor din medicină acest loc de muncă este pe locul 567, odată cu OUG adoptată de Legea 64/2020, de la 1 iulie salariile kinetoterapeuților, ale fiziokinetoterapeuților și profesorilor de cultură fizică medicală (CFM) din sistemul sanitar vor fi majorate.  „ Având în vedere că aceste profesii pot fi practicate atât în instituțiile sanitare de stat, cât și ca profesie liberală, din cauza salariului mic, există riscul ca aceste servicii să nu mai poată fi accesate în spitalele publice, spun inițiatorii.
Conform evz.ro, “logopezii, sociologii, profesorii de cultură fizică medicală, kinetoterapeuții și asistenții sociali care lucrează în instituții publice vor beneficia de creșteri salariale, aprobate prin ordonanța de guvern. Pentru aceste categorii, care au gradație maximă, denumită generic ”principal”, salariile pot ajunge la 5.590 lei.”

Urmăriți Impact.ro și pe