Cât au trăit, de fapt, vikingii în America de Nord. Descoperirile de dată recentă ale specialiștilor

Ana Anitoiu 21.10.2021, 08:20
Cât au trăit, de fapt, vikingii în America de Nord. Descoperirile de dată recentă ale specialiștilor

O echipă de oameni de știință a descoperit cât au trăit, de fapt, vikingii în America de Nord. Cercetătorii au folosit o metodă inedită, în provincia canadiană Newfoundland, pentru a face calculul matematic.

Cât au trăit vikingii în America de Nord

Mai exact, la un sit istoric UNESCO din Newfoundland, specialiștii au analizat inelele din lemnul pe care vikingii l-au folosit pentru a crea obiecte. Conform cercetătorilor, acel lemn a fost tăiat în anul 1021. Adică în urmă cu exact 1.000 de ani.

Potrivit geografilor Margot Kuitems și Michael Dee de la Universitatea din Groningen, Olanda, acesta este cel mai îndepărtat an în care europenii au lăsat urme descoperite ale prezenței lor în America și singurul înainte de 1492, când a călătorit Cristofor Columb

Cei doi geografi, împreună cu colegii lor, au presupus că vikingii au trăit și au construit la acel sit, numit L’Anse aux Meadows, cu aproximativ 1.000 de ani în urmă. Dovezile referitoare la o altă posibilă așezare a vikingilor în Newfoundland din aceeași perioadă rămân deocamdată preliminare.

Cat au trait, de fapt, vikingii in America de Nord. Descoperirile de data recenta ale specialistilor
Cum arata o casa construita de vikingi

Ce au mai descoperit cercetătorii despre vikingi

Obiectele ce au fost studiate au fost descoperite în anii 1960. Cercetătorii nu au putut determina cu exactitate la ce erau folosite acestea, dar sunt siguri de faptul că lemnul a fost tăiat cu instrumente din metal, potrivit sciencenews.org.

În ciuda anului indicat de inelele de pe lemn, nu este clar când au ajuns vikingii pentru prima dată în America. Este posibil ca situl L’Anse aux Meadows să fi făcut parte din Vinland, o regiune aflată în estul Canadei de astăzi, despre care scrie în texte islandeze din sezolul al XIII-lea că ar fi fost ocupată de vikingi.

Descoperire ce a uimit arheologii

O altă descoperire impresionantă a fost făcută de arheologi anul trecut. Specialiștii au fost surprinși de ceea ce au găsit, în contextul în care se credea că invenția a fost făcută recent.

Arheologii au găsit dovezi ale oțelului cu conținut scăzut de crom, din secolul al XI-lea, în satul Chahak din Iran, în Vechea Persie. Până în prezent, s-a crezut că oțelul inoxidabil a fost produs la începutul secolului al XIX-lea.

Prin urmare, cu multă vreme înainte de revoluția industrială din Europa, un tip de oțel inoxidabil ar fi fost folosit pentru armuri și arme, printre care s-au numărat și pumnale și săbii.

”Oțelul cu crom din creuzetul de la Chahak ar fi fost similar în ceea ce privește proprietățile sale cu oțelul folosit pentru uneltele moderne.

Aceste cercetări nu doar că oferă cele mai vechi dovezi cunoscute pentru producția de oțel cu crom datând din secolul al XI-lea e.c., însă oferă și o urmă chimică ce ar putea ajuta la identificarea artefactelor de oțel aflate în colecții arheologice sau muzee”, a spus arheologul Rahil Alipour de la University College London.