Cât ar putea costa măștile de protecție, din 15 mai. Ministrul Economiei solicită plafonarea prețurilor

Raluca Juncu 06.05.2020, 09:58
Cât ar putea costa măștile de protecție, din 15 mai. Ministrul Economiei solicită plafonarea prețurilor

Problema găsirii măștilor chirurgicale este o preocupare constantă a românilor, cu atât mai mult cu cât, din data de 15 mai se va impune în toată țara obligativitatea măștilor în spațiile închise. Însă, adevărata provocare constă, de fapt, în prețul unei măști.

Măști chirurgicale la un preț rezonabil

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că principala preocupare pentru perioada următoare este ca românii să reușească să își achiziționeze măști chirurgicale la un preț rezonabil. În condițiile în care în prezent o mască chirugicală costă, în medie 5-6 lei, sau chiar 7 lei în anumite locuri, ministrul militează pentru un „preț rezonabil” al acestora, care ar putea fi în jur de 2 lei.

Virgil Popescu, ministrul Economiei: „Nu mai vreau ca românii să își cumpere măști cu 4 sau 5 lei, 6 lei”. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Virgil Popescu, ministrul Economiei: „Nu mai vreau ca românii să își cumpere măști cu 4 sau 5 lei, 6 lei”. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

„Principala preocupare a Ministerului Economiei este ca în data de 15 mai, odată cu ridicarea stării de urgență și cu impunerea obligativității purtării măștilor în spațiile închise, în România să se găsească aceste măști de protecție în rețelele de retail, în farmacii, acolo unde oamenii pot să le cumpere foarte ușor.

Mai mult decât atât, să aibă un preț rezonabil. Mă voi ține și mă voi bate ca acest preț să fie în jurul valorii de 2 lei, că va fi 2,20, că va fi 2,30 sau 2,50… să fie cu 2 în față (…) Nu mai vreau ca românii să își cumpere cu 4 sau 5 lei, 6 lei ”, explică Virgil Popescu, la Digi 24.

Totodată, la sfârșitul lunii aprilie, premierul Ludovic Orban spunea că există posibilitatea ca prețul măștilor chirurgicale să fie plafonat, la scurt timp după ce Klaus Iohannis anunțase măsura obligativității purtării măștilor în spațiile închise.

„Pentru cei vulnerabili vom încerca să găsim o formulă prin care să distribuim aceste măști, nu contra cost”, susținea atunci, șeful executivului.

Jucătorii mari din e-commerce și-au ajustat deja prețurile, care nu mai sunt la fel de mari ca la începutul epidemiei. Astfel, pe eMAG, o mască chirurgicală costă 2,19 lei. La Altex, măștile pot fi achiziționate doar în set. Un set care conține 50 de măști chirurgicale costă 99.90, adică o mască ar costa 1,99 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe