Cât ajunge să coste un permis auto luat cu șpagă în România

Emanuela Pană 16.05.2021, 17:37
Cât ajunge să coste un permis auto luat cu șpagă în România

În ciuda tuturor demersurilor din ultimii ani de a reduce corupția în România, obținerea permisului auto pe bază de „șpagă“ încă se poartă în țara noastră. Se pare că anumite „obiceiuri“ nu se uită niciodată, ba chiar s-au păstrat intacte până în zilele noastre. Așadar, în timp ce în unele zone din țară, ca de exemplu Suceava și Botoșani, șoferii știu deja că nu pot obține permisul fără bani, alții contează pe „ajutorul“ dat de instructori pentru a trece proba traseului.

Cât costă un permis auto luat cu șpagă

În mod normal, permisul de conducere ar trebui să fie dovada că ești apt pentru a opera un autovehicul pe drumurile publice, atât în ceea ce privește setul de cunoștințe privind Codul Rutier sau mașina în cauză, cât și din punct de vedere medical. Spunem în mod normal pentru că, având în vedere că apar în mod regulat cazuri de mituire a persoanelor responsabile de conferirea dreptului la circulație, nu mai poți ști cine a primit sau nu permisul pe merit. Prin urmare, permisul de conducere poate însemna la fel de bine că ai plătit pentru a primi un drept pentru care s-ar putea să nu te dovedești vrednic.

Un exemplu relativ recent vine din Suceava, unde rudele unei tinere care dorea să obțină permisul de conducere l-au confruntat pe instructorul auto, care „sugerase“ plata unui „dar“ de 400 de euro pentru a „facilita“ obținerea dreptului la circulație. Bineînțeles că propunerea a venit înainte ca tânăra să susțină proba practică a exemenului, pe care aceasta a și trecut-o.

Înregistrarea, pe care o puteți viziona mai jos, surpinde momentul în care rudele femeii s-au întâlnit cu instructorul pentru plata celor 400 de euro, sumă pe care acestea au considerat-o bombastică.

Din păcate, cazul nu este singular, iar astfel de situații au loc din ce în ce mai des. Pare-se că măsurile menite să diminueze corupția, ca de exemplu montarea de camere video pe autovehiculele școlilor de șoferi folosite la sustinerea examenului practic de obținere a permisului de conducere, sunt uneori depășite.

Citește și: Ce viteză avea în localitate Gigi Becali când a fost prins de Poliţie. I s-a luat permisul auto imediat

Circuitul mitei pe „traseu“

Tot din Suceava vine și următorul exemplu de „așa nu!“, unde instructorul auto este cel care inițiază mita și cere 250 de euro, o sumă „mai acceptabilă“, fiecărui participant la exemen. Nu știm cum se face, dar în județul Suceava șoferii care vor să dea de permis sunt terorizaţi de instructorii şi poliţiştii care pun presiune asupra lor pentru a oferi mită.

permis auto luat cu spaga
Curioși cât mai costă șpaga pentru permis?

Vă prezentăm în continuare o parte din experiența unui candidat pentru obținerea permisului de conducere, la momentul respectiv, care deși a refuzat inițial să-i ofere „un dar“ polițistului, s-a văzut nevoit să o facă în urma unor amenințări. Cazul a avut loc la sfârșitul anului trecut, mai exact în luna noiembrie. Unde? Ați ghicit! În Suceava.

Ultima oară când am dat de permis a fost acum două luni, pentru categoria A. Instructorul mi-a zis în ziua examenului: «Măi, omule, dacă vrei să iei traseul, trebuie neapărat să contribui cu ceva. Trebuie să dai ceva bani pentru domnul poliţist dacă vrei să treci, să fie totul bine». Şi eu i-am zis că nu, că eu ştiu să conduc. Am mers, am dat, totul frumos, nicio greşeală. La sfârşit îmi spune domnul poliţist, da, ai luat examenul, totul frumos. Ca mai apoi, după jumătate de oră, să mă sune instructorul să îmi spună: «Domnul meu, trebuie să vii neapărat să te întâlneşti cu cineva şi să porţi o discuţie». Mă duc şi ce să vezi?! Domnul poliţist îmi spune că: «Mie trebuie neapărat să îmi dai nişte bani că eu nu pot să dau din banii mei şi să duc mai departe partea ta». Şi i-am zis: «Îmi pare rău eu nu pot să fac aşa ceva». Mi-a zis: «Ar fi bine să poţi că altfel ar fi mai rău pentru tine în viitor». Şi am fost nevoit să dau bani.

La început mi-a cerut instructorul 250 de euro, dar poliţistul, pentru că a văzut că eu ştiu să conduc, când m-am întâlnit cu el mi-a zis că trebuie măcar 50 de euro ca să «pot să duc mai departe la şef, să nu mă duc cu mâna goal㻓, a povestit şoferul.

Așadar, cine vrea să obțină permisul auto și mizează pe șpagă are de scos din buzunar, pe lângă costurile școlii de șoferi, despre care vă invităm să citiți aici, și o mită care poate varia între 250 și chiar 400 de euro. A nu se înțelege nici pe departe că încurajăm mita!

Urmăriți Impact.ro și pe