Cât a plătit statul român carantina impusă în pandemie. 16 unități de cazare au câștigat o avere

Gabriela del Pupo 07.01.2022, 10:24
Cât a plătit statul român carantina impusă în pandemie. 16 unități de cazare au câștigat o avere

În plină pandemie cei care erau erau testați pozitiv puteau opta pentru a petrece perioada de izolare într-o unitate de cazare plătită de stat. În județul Mureș autoritățile au plătit 1,2 milioane de euro către 16 entități publice și private pentru cazarea persoanelor testate pozitiv.

Multe din firme nu aveau ca obiect de activitate servicii de cazare

Persoanele care refuzau să rămână la domiciliu sau cele care solicitau un loc de cazare pentru a-și proteja familia puteau fi cazate pe banii statului la începutul pandemiei. Măsura, care a fost modificată ulterior, s-a dovedit a fi o adevărată mină de bani pentru multe afaceri. DSP Mureș a încheiat contracte și a decontat cheltuieli ale unor primării în valoare de 1,2 milioane de euro, conform zi de zi.ro

”Pentru persoanele carantinate în cursul anului 2020, numărul total de zile de carantină a fost de 648.970 de zile, iar pentru cele aflate în carantină instituționalizată, numărul total de zile a fost de 27.130 de zile”, a informat dr. Iuliu Moldovan – director executiv al Direcției de Sănătate Publică a Județului Mureș și dr. Stelian Caraghiaur – medic șef.

Localitatile din Timis, cladite pe aur si metale rare

Primăriile au decis cu cine încheie contract

Autoritățile locale au ales cu cine încheie contract și nu au trebuit să dea socoteală pentru alegerile făcute, firme cu un singur angajat sau care nu se ocupau cu domeniul hotelier au primit sume importante.

”Direcția de Sănătate Publică Mureș a încheiat contracte și a decontat cheltuieli de carantinare doar autorităților administrației publice locale. Încheierea contractelor și decontarea către operatorii economici au fost efectuate de către primării”, se menționează în documentul transmis de DSP Mureș.

Una dintre firme este în faliment și are obiect de activitate ”Operațiuni de mecanică generală”. Victor Prodan, primarul din Ungheni, a încheiat 2 contracte unul cu o firmă deținută de fiica sa altul cu o firmă deținută de soția sa, prima firmă are doar un singur angajat. Tot o firmă beneficiară are de fapt sediul în Târgu Mureș și un punct de lucru în Șăulia și se ocupă cu ”lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”.

În total 16 astfel de firme au împărțit 6.117.240 de lei .

Urmăriți Impact.ro și pe