Cu cât a crescut violența domestică în România în timpul pandemiei. Cifrele sunt alarmante

Raluca Juncu 27.05.2020, 14:44

În vremuri de criză, incertitudinile par să se amplifice tot mai mult în rândul oamenilor. Însă, în relațiile interpersonale abuzive, ce s-a schimbat, în ultimele trei luni a fost și faptul că restricțiile impuse de pandemia de COVID-19 i-au determinat să locuiască o perioadă mai îndelungată, sub același acoperiș, pe abuzator și pe abuzat.

Cu cât a crescut violența domestică, pe perioada pandemiei

Izolarea socială era deja un fenomen destul de frecvent întâlnit și înainte de pandemie. Victimele violenței domestice au fost nevoite, în multe state din lume să rămână închise în casă cu proprii agresori, care sunt fie părinți, fie persoane care și-au autoimpus autoritatea prin folosirea forței. Restricțiile impuse de carantină, pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2, au însemnat, pentru abuzatori un nou mijloc de se manifesta, în continuare, abuziv. Orice formă de abuz asupra partenerului – care poate fi fizic, sexual, financiar, sau psihologic – se încadrează ca violență domestică.

Un raport recent realizat misiunea ONU de Menținere a Păcii în Cipru a ilustrat faptul că violența domestică în rândul ciprioților a crescut cu 58%, pe perioada carantinei, din 15 martie și 22 aprilie. Mai mult, în comunitățile turcești stabilite în Cipru, incidentele de acest gen au avut răspândire și mai largă. Apelurile realizate la liniile dedicate semnalării violenței domestice au crescut de 10 ori.

În Brazilia, spre exemplu, numărul de apeluri către linile dedicate victimelor abuzurilor a crescut cu 50%, în vreme ce și într-un stat cum e Belgia, apelurile au crescut cu 70% în Belgia, pe perioada carantinei.

„Statele membre raportează o creștere de până la 60% a apelurilor de urgență din partea femeilor care sunt victime ale violenței din partea partenerului lor, în luna aprilie a acestui an, în raport cu anul trecut”, a declarat Hans Kluge, directorul filialei europene a OMS.

Cum arată situația violenței domestice, în România

În România, în perioada 16. martie 2020 și 30 aprilie 2020 au fost efectuate 436 de apeluri către linia telefonică deschisă pentru victimelor violenței domestice, au declarat reprezentanții Agenției Naționale Pentru Egalitatea de Șanse Între Femei și Bărbați la o solicitare venită din partea ziarului Libertatea.

În perioada similară, a anului 2019, la linia telefonică telefonică destinată victimelor acestor abuzuri, au apelat 181 de persoane. Apelurile includ atât interceptări scurte, fără dialog, cât și reveniri ale unor persoane care au apelat inițial linia telefonică, dintre care 119 apeluri semnalau acte de violență domestică.

Victimele au la îndemână, ca mecanism de apărare un instrument legal: ordinul de protecție. Doar pe parcursul anului 2019, la nivel național, Poliția Română a emis 7.986 de ordine de protecție provizorii. Dintre acestea 2.958 au fost convertite în ordine de protecție. Tot anul trecut, instanțele judecatorești au emis 7.899 de ordine de protecție, cele mai multe dintre acestea fiind emise la solicitarea victimelor.

O aplicație care s-a lansat recent, pentru victimele acestor abuzuri- Bright Sky Ro, vine în ajutorul persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru o persoană cunoscută. Aplicația este disponibilă atât pe Android, cât și pe iOS.

 

Foto: Pixabay 

Urmăriți Impact.ro și pe