Prepararea rețetei de castraveți acriți la soare este un proces simplu și rapid. Ingredientele necesare sunt puține, dar rezultatul este considerat de mulți ca fiind cel mai gustos și răcoritor pentru vara. Murăturile acrite, făcute cu dragoste sub razele soarelui, păstrează castraveții crocanți în interior și îi îmbogățesc cu o aromă inconfundabilă.
Castraveții acriți la soare sunt un deliciu culinar tradițional, preparat cu mândrie de gospodine în fiecare vară. Aceste murături se potrivesc perfect alături de friptură, șnițele sau chiftele, aducând o notă răcoritoare și savuroasă în farfuria noastră.
Pentru a obține cei mai gustoși castraveți acriți la soare, nu aveți nevoie de multe ingrediente, însă există câteva secrete pe care bucătarii cu experiență le cunosc.
Vezi și: Castraveți murați cu apă rece. Ingredientul care îi face delicioși
Pentru a pregăti o delicioasă saramură de castraveți, veți avea nevoie de următoarele ingrediente: 1 litru jumătate de apă și aproximativ 40 de grame de sare.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Curățați usturoiul și tăiați fiecare cățel în bucăți mai mici, apoi spălați cimbrul și mărarul și pregătiți-le pentru a le adaugă în borcane.
Spălați bine castraveții și îndepărtați eventualele flori uscate de la capete. Lăsați-i să se scurgă și apoi crestați-i în cruce la capete, pentru a accelera procesul de murare.
În borcan, așezați jumătate din ramurile de mărar și cimbru, aranjate ca o coroniță. Apoi, așezați castraveții în borcan, în poziție verticală, în două straturi. Îndesați-i bine și printre ei puneți bucăți de usturoi și, dacă preferați, ardei iute.
Fixați bine castravețîi în borcan cu ajutorul bețelor de mărar și cimbru, dispuse în cruce.
Într-o oală, puneți la fiert 1,5 litri de apă și cele 40 de grame de sare. Lăsați saramură să fiarbă maxim trei minute, apoi lăsați-o să se răcească timp de 15 minute. Este important ca saramură să fie fierbinte, dar nu clocotită, în momentul în care o adăugați peste castraveții pregătiți în borcan.
După ce ați pregătit borcanul cu castraveți și ați adăugat saramura fierbinte, asigurați-vă că borcanul este așezat pe un suport metalic. Acesta va prelua și disipa căldura, evitând astfel riscul de a se sparge.
Pentru a permite fermentația și pentru a elibera gazele rezultate în proces, acoperiți borcanul lejer, fără să-l închideți ermetic.
Așezați borcanul cu castraveți într-un loc cald, unde beneficiază de soare, cum ar fi pe un pervaz însorit, pe terasă sau pe balcon. În aproximativ cinci zile, castraveții vor fi murați la soare.
Veți observa că saramura se va tulbura, semn că procesul de fermentare a început. Castraveții murați pot fi consumați lângă o friptură sau chiar și în salata orientală.