Castelul abandonat de la Zlatna, distrus în timpul filmărilor la „Noi cei din linia întâi” a fost cumpărat de Hilton. Cât a costat acesta

Elena Avramescu 07.05.2021, 12:46
Castelul abandonat de la Zlatna, distrus în timpul filmărilor la „Noi cei din linia întâi” a fost cumpărat de Hilton. Cât a costat acesta

Castelul abandonat de la Zlatna. O superbitate arhitecturală din România a apărut în câteva secvenţe din celebrul film istoric „Noi, cei din linia întâi”, iar acum a fost vândut lanţului hotelier Hilton. Castelul de la Zlatna a fost scos la vânzare pentru prima dată în urmă cu aproximativ aproape zece ani iar în anul 2019 a fost preluat de casa de licitaţii care a reuşit după doi ani să îl vândă.

Castelul abandonat de la Zlatna

Surprinzător este faptul că acest cumpărător este nimeni altul decât Hilton Romania, care l-a achiziționat la preţul de 260.000 de euro și intenționează să îl transforme într-un hotel de lux. Informaţia a fost confirmată chiar de primarul oraşului Zlatna, Silviu Ponoran.

În plus, valoarea de cumpărare este cu 35.000 de euro mai mică decât oferta iniţială. Hilton este un mare nume în România, ce administrează unităţi hotelieere sub mai multe branduri în Bucureşti, Cluj, Sibiu, Oradea, Iaşi şi Sighişoara. Cu toate acestea, compania hotelieră nu a confirmat încă efectuarea tranzacţiei. Mai mult, prima încercare de vânzare a construcţiei s-a făcut în urmă cu aproape 10 ani. În acea eprioadă, preţul de vânzare a fost scăzut de la 550.000 de euro la mai puţin de jumătate din această sumă.

Cinefilii au putut să zărească castelul într-o producție cinematografică, asta pentru că superba construcție a fost folosită în anii ’80 în celebrul film de război „Noi, cei din linia întâi” regizat de Sergiu Nicolaescu, iar pe timpul filmărilor a fost extrem de deteriorat, mai ales când o parte din încăperi au fost incendiate. După aceea au existat nemulţumiri cu privire la distrugerile care au avut loc la castel în timpul filmărilor.

Castelul abandonat de la Zlatna
Castelul de la Zlatna

Castelul de la Zlatna a fost ridicat de Ion Gigurtu, fost prim-ministru al României în perioada 1936-1939, și era reşedinţa de vară a politicianului. Castelul este aşezat pe un teren de 8.800 de mp, având o suprafaţă construită de 1.358 mp. Ion  Gigurtu a fost şi director general al societăţii „Mica”,  și era folosit şi ca sediu administrativ pentru societatea minieră. Elementele de compoziţie dar și statura l-au încadrat în stilul arhitectural Neoromânesc de influenţă moldovenească, foarte apropiat stilului Ghika-Budeşti.

Castelul se găsește lângă drumul de lângă râul Ampoi (DN74), care face legătura între Alba Iulia şi Abrud, într-o zonă turistică de excepție. Din nefericire, spaţiile interioare sunt distruse în mai mare parte, astfel că este nevoie de investiţii importante pentru a fi introdus în circuitul turistic. După naţionalizare, imobilul a fost folosit ca sediu al unei societăţi miniere, iar după anii 50, ca sediu de şcoală pentru copiii din zonă şi ca tabără şcolară în timpul verii. Însă la începutul anilor 80, castelul a fost cedat unei unităţi militare, fiind şi motivul principal pentru care a fost folosită în filmul regizat de Sergiu Nicolăescu.

Castelul dispune de 19 camere şi un proiect de dezvoltare care cuprinde 23 de apartamente. În ultimii ani, castelul a reușit să beneficieze de o serie de lucrări de consolidare şi reabilitare care vor uşura misiunea viitorului proprietar precum izolarea fundaţiei, compartimentarea interioară, înlocuirea acoperişului şi a şarpantei, dar și înlocuirea sistemului de colectare a apelor pluviale.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...