Casa memorială Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei va intra în reabilitare. Primarul Vasile Moldovan a dat vestea cea bună

Elena Avramescu 11.06.2021, 14:04
Casa memorială Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei va intra în reabilitare. Primarul Vasile Moldovan a dat vestea cea bună

Casa memorială Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei, intra în reabilitare. Cel care a făcut marele anunț a fost chiar primarul Vasile Moldovan, anunțând că superba casă memorială Elie Wiesel, din Sighetu Marmaţiei, va intra într-un amplu proces de reabilitare.

Casa memorială Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei, intra în reabilitare

Astfel că Muzeul Maramureşan a câştigat, în calitate de partener, proiectul intitulat „JCulture”, ce a fost depus în cadrul programului de cooperare transfrontalieră Ungaria – Slovacia – Romania – Ucraina 2014-2020, la sfârșitul anului trecut.

Este vorba despre un proiect cultural cu perspectivă mai largă, în cadrul căruia obiectivul principal este restaurarea Casei memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei. Proiectul ‘JCulture’ a fost gândit în oglindă, Sighetu Marmaţiei – Ivano Frankivsk, şi îşi propune ca prin intervenţiile la obiectivele de interes turistic şi prin crearea de materiale informative să promoveze moştenirea culturală evreiască din cele două oraşe partenere, restaurarea obiectivelor de patrimoniu istoric şi introducerea lor în circuitul turistic, a declarat primarul Vasile Moldovan.

S-a aflat și valoarea totală a proiectului, care este de 258.982,04 euro, municipiului Sighetu Marmaţiei fiindu-i alocată suma de 160.000 euro. Conform primarului, lucrările de restaurare a Casei memoriale Elie Wiesel au în plan atât interiorul, cât şi exteriorul clădirii.

Casa memoriala Elie Wiesel intra in reabilitare
Casa memoriala Elie Wiesel

Vor fi efectuate intervenţii de reînnoire a unei părţi expoziţionale, curtea interioară va fi amenajată şi dotată cu iluminat care să o pună în valoare şi vor fi executate reparaţii şi intervenţii la drenajul apei din curte. De intervenţii de restaurare va beneficia şi casa evreiască din Poienile Izei conservată în Muzeul Satului Maramureşean. În oglindă, acelaşi tip de acţiuni vor fi întreprinse la una dintre sinagogile din oraşul ucrainean Ivano Frankivsk din Ucraina, a mai spus Vasile Moldovan.

În plus, în cadrul acestui proiect vor fi publicate și broşuri, vederi, cărţi poştale şi va fi conceput şi deschis spre public un tur evreiesc, la Sighet dar şi în Ivano Frankivsc. Însă marcajele acestui tur vor fi atât în format fizic, cât şi on-line, fiind bazate pe cele mai noi tehnici de cartografiere. Asta nu este tot. Se va organiza și un festival al culturii iudaice la care vor participa invitaţi din ţară, dar şi din străinătate.

Întreaga perioadă de implementare a proiectului este de 12 luni calendaristice de la semnarea contractului de finanţare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...