Casa în care trebuie să locuiești, în funcție de venituri. Toți românii ar trebui să-și facă acest calcul

Ana Ionescu 16.06.2021, 19:47
Casa în care trebuie să locuiești, în funcție de venituri. Toți românii ar trebui să-și facă acest calcul

Vrei să îți cumperi o locuință și ai nevoie de un credit? Înainte de a merge la bancă este foarte important să faci un calcul simplu, care să te ajute să afli ce casă ți se potrivește în funcție de veniturile tale.

Ce calcul trebuie să faci ca să afli în ce casă trebuie să locuiești

Specialiștii financiari au dezvăluit un calcul pe care orice român care dorește să își cumpere o locuință trebuie să îl știe, înainte de face un credit pentru o casă. Astfel, potrivit expertului Laurenţiu Mihai, trainer financiar, calculul pe care trebuie să îl facă orice persoană care dorește o casă se poate realiza după regula 3, 30 şi 10.

„Treiul din regula 3/30/10 spune aşa: casa pe care ne-o permitem este egală cu trei ori venitul anual, cumva se referă la modul în care achiziţionăm casa. Deci ori plătim 30% avansul din prima, ori plătim 15% şi ne luăm încă 15% acolo un fond de urgenţă. Rata pe care o plătim să fie de maxim 10% din venitul lunar”, a spus Laurenţiu Mihai, trainer financiar, citat de Mediafax.

Cei care au aplicat deja pentru un credit spun că partea cea mai dificilă de respectat este aceea ca rata să fie de 10% din venitul lunar.

„Raportat la salariile care sunt câştigate aici în România şi dacă eşți un entry level, un beginner în piaţa muncii, nu ai cum să câştigi destul de mult încât să poţi să-ţi plăteşți şi rata şi să şi trăieşți. 40-50% pentru apartament. Şi asta este pentru o perioadă de 30 de ani”, a afirmat Dorin, proprietar.

Casa in care trebuie sa locuiesti, in functie de venituri. Toti romanii ar trebui sa-si faca acest calcul2
Casa in care trebuie sa locuiesti, in functie de venituri. Toti romanii ar trebui sa-si faca acest calcul

Jumătate din plafonul alocat pentru programul Noua Casă a fost epuizat

Jumătate din plafonul de 1,5 miliarde de lei alocat de autorități pentru programul Noua Casă a fost epuizat în primele două luni de startul acestuia. Până în prezent, la Noua Casă au aplicat 5.500 de persoane, valoarea totală a creditelor ajungând la 735 de milioane de lei, după cum a anunţat pe Facebook ministrul Finanţelor, Alexandru Năzare.

„84% beneficiază de credite cu o valoare individuală de până la 70.000 euro, în timp de 16% beneficiază credite de până la 140.000 euro. Valoarea totală a creditelor acordate în baza garanţiilor programului Noua Casă, până la începutul lunii iunie, este de 1,43 miliarde lei”, a informat Alexandru Năzare.

Conform noilor modificări, persoanele care doresc să achiziționeze un credit pentru o casă nouă pot semna contractul și acasă, dacă creditorul este de acord. De asemenea, în contextul pandemiei de coronavirus, un contract de creditare poate fi încheiat și la distanță, prin mijloace electronice.

Urmăriți Impact.ro și pe