Casa Coconilor, construită pentru cei patru fii ai domnitorului Constantin Brâncoveanu, a deveni astăzi muzeu. Care este povestea sa

Daniela Alexandru 10.02.2022, 17:21
Casa Coconilor, construită pentru cei patru fii ai domnitorului Constantin Brâncoveanu, a deveni astăzi muzeu. Care este povestea sa

Povestea domnitorului Constantin Brâncoveanu și a celor patru fii ai săi, împreună cu care a fost mazilit în anul 1714 la Constantinopol, o știe orice cunoscător de istorie, însă povestea casei pe care domnitorul muntean a construit-o pentru fii săi este mai puțin cunoscută.

Tragedia morții lui Constantin Brâncoveanu

După ce toată domnia sa Constantin Brâncoveanu a oscilat între a se înțelege și a se lupta cu otomanii, sfârșitul vieții îl așteaptă pe domnitor cu o lovitură la care nu mulți se așteptau. Mazilirea sa, împreună cu cei patru fii ai săi, vine chiar în ziua în care creștinii sărbătoreau Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august 1714.

Stați tare și bărbătește, dragii mei! să nu băgați seamă de moarte. Priviți la Hristos, mântuitorul nostru, câte a răbdat pentru noi și cu ce moarte de ocară a murit. Credeți tare întru aceasta și nu vă mișcați, nici vă clătiți din credința voastră pentru viața și lumea aceasta…” se spune că ar fi fost cuvintele domnitorului în fața morții.

Casa Coconilor, așa cum este ea cunoscută, a fost construită din inițiativa domnitorului Constantin Brâncoveanu, în anul 1701, ca locuință a fiilor săi, fiind așezată „den jos de biserica Sfânta Vineri”.

Din cronica logofătului Radu Greceanu aflăm că, în anul 1712, în timpul marelui incendiu care a pustiit oraşul Târgovişte “ajunsese focul şi în curtea domnească da arsese Sfânta Vineri; ajunsese şi la casele coconilor şi arsese învălişul la o pereche de case”. Casele au fost însă imediat refăcute sub directa supraveghere a domnului. Din aceleaşi documente aflăm că alături de casele coconilor exista şi o biserică “Sfânta Vineri a coconilor”, aşezată în Uliţa Mare, cel mai probabil în zona în care astăzi se găseşte Muzeul de Istorie şi care a fost demolată în 1847.” scriu istoricii.

În secolul al XVII-lea , după ce iese din stăpânirea domnească, Casa Coconilor ajunge în grija lui Scarlat Hiotu, apoi a fiului acestuia Nicolae Hiotu care a lăsat-o moștenire soției după ce a decedat. Apoi, din 1831, în această clădire va funcționa Ocârmuirea Județului. Pe locul vechii clădiri, între 1867 și 1893 a fost reconstruită clădirea actuală în stil neoclasic, păstrând vechile beciuri, sub atenta îndrumare a inginerului topograf Külle.

Ce este astăzi în Casa Coconilor?

După construirea Prefecturii Județului, a funcționat ca Muzeu de Etnografie, iar în anul 2000 a fost inaugurat Muzeul Național al Poliției Române, muzeu unic în țară cu acest profil. Expoziția muzeului se găsește la etajul clădirii, în șase săli și un hol central. Colecțiile conțin arme, uniforme şi însemne ale poliției.

Se pot vedea separat, uniforme specifice forțelor de poliție din anul 1821, din perioada interbelică, precum şi elemente ale unităților de miliție şi poliție cu toate transformările prin care au trecut de-a lungul timpului. În plus, vizitatorii pot vedea și uniforme de la polițiile din alte zone ale lumii.

Urmăriți Impact.ro și pe