EXCLUSIV

Cartofii, ”a doua pâine a românului”, s-au scumpit din nou. Producător agricol: ”80% din ce consumăm vine din import.” 

Livia Ispas 11.05.2022, 18:03
Cartofii, ”a doua pâine a românului”, s-au scumpit din nou. Producător agricol: ”80% din ce consumăm vine din import.” 

Cartoful, alimentul de bază, considerat a doua pâine a românului, a ajuns și la prețuri care se apropie, în unele magazine, de un euro pe kilogram.  

  • Datele anunțate miercuri de Institutul Național de Statistică arată că prețul cartofilor a crescut în ultimul an cu aproape 42%, iar în doar patru luni din 2022, cu peste 25%. 
  • Rata inflației a ajuns la 13,8% în aprilie, de la 10,15% cu doar o lună în urmă. 
  • Scenariul BNR nu este unul optimist: România se va confrunta cu scumpiri tot anul, iar rata anuală a inflației își va accentua creșterea în perioada următoare și va coborî la niveluri de o cifră doar în semestrul al doilea din 2023. 

Prețurile la cartofi continuă trendul ascendent, în condițiile în care producția autohtonă a scăzut, importurile acoperă mare parte din piață, iar pe lanțul de la producător la distribuitor și vânzător ajunge să fie cumpărat de român și cu prețuri de trei ori mai mari.  

Am încercat să aflăm cum a ajuns cartoful, un aliment de bază, la prețuri atât de mari în magazine și în piețe.  

”Cartofii ajung pe piață, în magazine la o triplare de preț” 

Pe scurt, motivele explicate de președintele Federaţiei Naţionale ”Cartoful” din România, Romulus Oprea, producător de cartofi pentru sămânță și consum, ar fi: 

  • Importurile ajung la 80-90%. 
  • Cartofii românești din producția 2021 sunt pe terminate, importurile au crescut prețurile. 
  • Suprafața cultivată a scăzut tot mai mult din 1990. 
  • Prețul unui kilogram de cartof vândut de producător este acum 1,10-1,20 lei, dar ajunge să fie vândut în magazine la prețuri de două-trei ori mai mari. 
  • Costurile cu producția, cu distribuția și cu transporturile sunt tot mai mari.  

Cartofii au a doua cea mai mare creștere de preț față de aprilie 2021, după gaze: 41,84%.  

Romulus Oprea spune că acum nu are cum să se ieftinească prețul cartofilor, pentru că suntem în luna în care stocurile din sezonul precedent sunt pe terminate, iar producția anului 2022 încă nu a apărut într-o cantitate care să determine un preț rezonabil.  

Veștile bune sunt că prețurile la cartofi vor mai scădea la începutul lunii iunie, după ce producția de cartof timpuriu și de vară va începe să fie recoltată, în zonele tradiționale Dâmbovița, Teleorman, Galați și Constanța. 

O problemă asupra căreia Romului Oprea atrage atenția este că 80-90% din cantitatea de cartofi de pe piață este din import, ceea ce înseamnă că prețul este dat de producătorul extern, care pe lângă prețul de producție, mai mare decât în România, adaugă și costurile de distribuție și transport. 

Nu producătorii de cartofi autohtoni cresc prețurile. Fermierii, la stocurile mici pe care le mai au la ora asta, vând cartofii la 1,10 lei – 1,20 de lei. Pe piață, în magazine se ajunge la o triplare de preț. În al doilea rând, ceea ce se consumă la ora asta provine 80-90 la sută din import”, explică producătorul.  

Însă ca să se vadă cum se calculează prețul unui kilogram de cartofi în magazine, ar trebui să se justifice construcția costului pe filiera produsului. 

”Fermierul investește 35.000 de lei pe hectar și are un preț de cost de 1,10 lei, îl vinde tot cu 1,10 lei, iar comerciantul ajunge să tripleze prețul”, a mai spus Oprea. 

”Suprafețele cultivate cu cartofi sunt în scădere accentuată” 

Acum, România nu își poate procura din producție proprie tot necesarul de consum, dar poate produce mai mult de 20% din cerere. În ultimii 30 de ani, fără sprijin, cultura cartofului a ajuns să nu mai fie rentabilă, așa că fermierii au fost încurajați să cultive rapiță, porumb sau grâu.  

Cartoful este o cultură generatoare de pierdere în trei ani din cinci și atunci suprafețele cultivate sunt în scădere accentuată, și nu de ieri, de azi, ci de 30 de ani. Am ajuns acum să avem la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură înregistrate 30.000 de hectare de cartofi pentru consum, dar INS vorbește de 170.000 de hectare. Dacă ne luăm după INS, am fi pe locul 2 sau 3 în UE ca producător de cartofi, dacă ne luăm după realitate, suntem undeva la coadă”, spune Romulus Oprea. 

El explică însă că datele APIA cuprind numai fermierii profesioniști, care vând pe piață, și nu cei care produc pentru subzistență. 

„Am văzut recent că Ministerul Agriculturii și-a reconsiderat poziția referitoare la aceste date și se vorbește de 80-90.000 de hectare. Deci, subit, au dispărut vreo 80.000-90.000 de hectare. Cam asta este situația cu cifrele din România”, a adăugat președintele Federației ”Cartoful”. 

”Fără măsuri, riscăm să ajungem dependenți 100% de cartofii importați” 

Piața cartofului este fluctuantă la nivel european și mondial. Dacă în România, prețul la producător este de 1,10 lei, în state din Vest ajunge, probabil, la 1,30-1,40 lei, la care se adaugă transportul, care crește și mai mult costul. 

Dacă nu vom lua măsuri pentru această cultură, pentru acest aliment de bază, vom ajunge să fim dependenți 100% de importurile de cartofi”, a atenționat Romulus Oprea. 

El a explicat și de ce există fluctuații de prețuri la cartofi de-a lungul unui an:  

”S-a creat un tipar: vara, începând din iunie până în noiembrie și chiar decembrie, piața românească este aprovizionată de marfă produsă în România. În faimoasă lună a cadourilor, luna decembrie, se fac o grămadă de promoții la rețelele de retail, toate exclusiv pe marfă românească. În momentul în care s-a terminat marfa românească, este simplu de dedus ce se întâmplă: se aduce marfă de afară. Nu-și permite nimeni să facă promoții cu marfă cumpărată din import. Și uite așa, noi susținem piața noastră, după care contribuim la bunăstarea fermierilor din alte țări, prin prețurile pe care le plătim pe cartof. Situația se poate generaliza și la legume și fructe”. 

Preturi record pentru un kilogram de cartofi
Preturi record pentru un kilogram de cartofi. Foto: unsplash.com

Consumăm tot mai puțin cartofi naturali, importăm tot mai mult cartofi congelați 

Mulți ani s-a spus că cartoful este ”a doua pâine a românului”, dar în ultimii ani consumul de cartofi naturali este în scădere. Conform datelor INS, consumăm 96 de kilograme de cartofi pe cap de locuitor în fiecare an, dar producătorii cred că în realitate este vorba doar de jumătate din această cantitate. 

”Noi credem că și consumul este în scădere. Au apărut și produsele procesate, care înlocuiesc cartoful consumat în stare proaspătă, ceea ce nu este foarte bine, dar asta este situația. Obiceiurile alimentare ale românilor s-au schimbat, consumul proaspăt cred că este în jurul a 50 de kilograme”, a explicat Romulus Oprea. 

Că obiceiurile alimentare s-au schimbat o arată și datele importurilor cartofi preprăjiți și congelați – french fries. Dacă în 1996 se importau în jur de 600 de tone de cartofi congelați, acum am ajuns la 100.000 de tone pe an, care înlocuiesc minimum 200.000 de tone de cartofi care se consumă în stare proaspătă. 

Scenariul producătorilor pentru evoluția prețurilor la cartofi în 2022

Inflația a crescut într-o lună de la 10,15% la 13,8, în condițiile în care la începutul anului era de 8,53%. Preţurile de consum în luna aprilie 2022 comparativ cu luna martie 2022 au crescut cu 3,7%. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,35%, mărfurile alimentare cu 13,54%, iar serviciile cu 7,11%, față de aprilie 2021, arată datele INS. 

Mai mult, BNR estimează că rata anuală a inflației își va accentua creșterea în perioada următoare și va coborî la niveluri de o cifră doar în semestrul al doilea al anului 2023. 

Romulus Oprea susține că și prețurile la cartofi vor mai crește, pentru că sunt costuri mai mari la tot ce înseamnă producție. De exemplu, la îngrășăminte azotoase, în 2021 se plătea 900 de lei pe o tonă, iar acum costă aproape 5.000 de lei.  

Motorina s-a scumpit, forța de muncă este tot mai greu de găsit, tot mai scumpă și mai necalificată, transporturile au sărit în aer, livrările de asemenea. Va fi o nebune totală”, atenționează președintele Federației Naționale ”Cartoful”. 

El susține că ar trebui să devenim mai independenți economic, mai ales în contextul războiului de la graniță. 

„În momentul în care se întâmplă ceva, nu o să ne ajute nimeni. Dacă noi nu suntem capabili să ne hrănim măcar populația, atunci ne merităm soarta. Să ne amintim ce s-a întâmplat în 2020, când câteva săptămâni au fost blocate granițele, nu au venit tirurile cu mâncare, prețul cartofului sărise la 10-12 lei. Acolo vrem să ajungem? Trebuie să facem ceva pentru a evita situația asta”, a adăugat Oprea. 

El a precizat că acum România aer un export ”timid” de cartofi, Polonia fiind unul dintre importatori, fiind posibil chiar să se ajungă la exporturi către Ucraina și Republica Moldova, în condițiile războiului. 

”Până la urmă, la granița noastră este un război între numărul trei și numărul patru mondial la produsele de cartofi, ca suprafață, iar numărul patru este ajutat de numărul 11, pentru că și Belarus este mare producător de cartof pe plan mondial. Toată treaba asta va avea un impact serios asupra pieței cartofului la nivel european și chiar mondial”, a concluzionat Romulus Oprea.  

Urmăriți Impact.ro și pe