Autoritățile de la nivel mondial transmit mai multe avertizări privind problema hranei în viitor, ca urmare a schimbărilor climatice și a evoluției economiilor globale. Specialiștii vorbesc deja despre mâncarea viitorului, printre care se regăsesc și alimente inedite precum banana falsă. Previziunile oamenilor știință indică astfel de schimbări până în anul 2050.
Cercetătorii au anunțat o serie de modificări privind alimentele care vor fi consumate la scară largă în anul 2050. Mâncarea viitorului ar putea să ne aducă în farfurii produse inedite precum banana falsă, unul dintre alimentele pe care specialiștii susțin că îl vom mânca în anii ce urmează. Oamenii de știință din cadrul Grădinilor Botanice Regale din Kew, Londra încearcă să descopere diferite ingrediente pentru a asigura o alimentație sigură pentru viitor.
Schimbările climatice sporesc riscul unor probleme alimentare serioase la nivel global, în cazul în care culturile încep să se prăbușească, iar prețurile alimentelor de bază se majorează rapid în lume. În acest context, nu este exclus ca pe viitor să consumăm la micul dejun banane false, carne produsă în laborator și fructe de pădure fosilizate, susțin sursele BBC.
„Știm că există mii de specii de plante comestibile în întreaga lume care sunt consumate de diferite populații și aici putem găsi unele dintre soluțiile pentru aceste provocări globale ale viitorului. Diversitatea alimentelor pe care le consumăm este una dintre soluțiile pentru a atenua foametea, pentru a combate pierderea biodiversității și pentru a contribui la adaptarea la schimbările climatice”, spune cercetătorul Sam Pirinon de la Kew.
Pe lângă cele peste 7.000 de plante comestibile din întreaga lume, doar 417 sunt cultivate pe scară largă și sunt utilizate pentru hrană. În viitor însă lucrurile ar urma să se schimbe complet. Printre produsele pe care am putea să le mâncăm zilnic ar putea să se remarce mai multe alimente care astăzi par inedite.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Pandanul (Pandanus tectorius) este un arbore mic care se dezvoltă în zonele de coastă din Insulele Pacificului până în Filipine. Frunzele sunt utilizate pentru a da aromă mâncărurilor din Asia de Sud-Est, în timp ce fructele sale, care se aseamănă cu ananasul, pot fi consumate crude sau gătite.
Fasolea se numără și ea printre alimentele viitorului, deși este consumată și în prezent. Bogată în proteine și vitamina B, această plantă se adaptează la o sumedenie de medii. Mai bine de 20.000 de specii de leguminoase se regăsesc în lume, însă noi ne-am obișnuit să folosim doar o parte dintre ele. Cercetătorii sunt de părere că există încă sute de astfel de plante în sălbăticie, dar sunt încă necunoscute.
Fonio (Digitaria exilis), pe de altă parte, este o cereală africană care se utilizează pentru a prepara cușcuș, terci sau diferite băuturi. Planta este extrem de utilă în viitor, fiind tolerantă la condiții uscate de mediu.
Enset sau „banana falsă” este un aliment înrudit cu banana actuală, însă se consumă într-o zonă a Etiopiei. Fructul acesteia, care este asemănător cu cel al bananei, nu este însă comestibil. Tulpinile și rădăcinile sale bogate în amidon pot fi fermentate și utilizate pentru a produce terci sau pâine.