Care sunt ţările care refuză vaccinul anti-covid-19. Motivele sunt neaşteptate

Cristian Cojocaru 17.02.2021, 16:23
Care sunt ţările care refuză vaccinul anti-covid-19. Motivele sunt neaşteptate

În majoritatea statelor la nivel global a fost adoptată campania de vaccinare. Fără a crede în puterea serului, există și ţările care refuză vaccinul anti-Covid pe motive religioase. Dintre acestea, sunt țări în care foarte mulți român aleg să meargă în vacanțe.

Țările în care se refuză vaccinul împotriva Covid-19

În timp ce toată lumea era grav afectată de pandemie și căutau o soluție pentru problemă, guvernul Tanzaniei susțineau că virusul nu a ajuns pe teritoriul țării. Oficial problema nu există în statul din estul Africii. În aceste condiții, oficialii afirmă că nu este necesară administrarea vaccinului cetățeilor. Madagascarul este o altă țară care a refuzat vaccinul anti-Covid.

Anul trecut în iunie, președintele Tanzaniei, John Magufuli a declarat că în țara sa nu există temutul virus. Pe baza acestui anunț, pe teritoriul țării nu au fost luate absolut nici un fel de măsură de siguranță. Magufuli nu s-a oprit aici și a susținut că vaccinurile anti-Covid sunt dăunătoare pentru cetățeni. El recomanda ca tratament inhalarea de abur sau medicamente pe bază de plante, tratamente care nu sunt aprobate de Organizația Mondială a Sănătății.

„Trebuie să rămânem pe poziţii. Vaccinurile sunt periculoase. Dacă omul alb ar fi fost în stare să inventeze vaccinuri, ar fi făcut-o deja pentru SIDA, cancer şi TBC până acum”, a spus Magufuli în fața mulțimii care îl aclama.

Oficialii OMS caută să îi convingă pe tanzanieni că aceasta este o ipoteză greșită și că ar trebui să se vaccineze.

 „Vaccinurile funcţionează şi încurajez guvernul Tanzaniei să se pregătească pentru campania de vaccinare anti-COVID-19”, a declarat Matshidiso Moeti, directorul OMS pentru Africa.

Guvernul din Tanzania refuză campania de vaccinare
Guvernul din Tanzania refuză campania de vaccinare

Campania de vaccinare nu va avea loc

În urmă cu două săptămâni, Dorothy Gwajima, ministrul Sănătății din Tanzania a menționat că nu va exista nici o campanie de vaccinare. La aceeași conferință de presă, un alt oficial a prezentat rețeta unui ”medicament”  pe bază de ghimbir, ceapă, lămâie și piper care, teoretic ar combate infecția cu coronavirus.

„Trebuie să ne îmbunătăţim igiena personală, să ne spălăm mâinile cu săpun (…), să facem exerciţii fizice, să mâncăm bine, să bem suficientă apă şi să utilizăm remediile naturale cu care ţara noastră este înzestrată”, a spus Gwajima, citată de BBC.

Potrivit unui reportaj al BBC, în spatele acestei negări, în Tanzania există semne de infecții cu coronavirus. Unul dintre ele este reprezentat de faptul că mai multe persoane sunt internate cu simptomatologia aferentă virusului. Un alt aspect este reprezentat de decesele care au survenit în urma unor complicații respiratorii, cum de altfel au crescut și numărul de înmormântări.

Din cauza lipsei datelor oficiale, nu poate fi estimată amploarea infecțiilor pe teritoriul Tanzaniei. Campania de negare a guvernului face ca Tanzania să fie în pericol. Madagascarul este o altă țară care a afirmat că nu acceptă vaccinul anti-Covid. Aceștia aleg să folosească remedii tradiționale fără a avea aviz din partea OMS. Prezența virusului în Madagascare este recunoscută însă autoritățile continuă să refuze imunizarea.

Urmăriți Impact.ro și pe