Care sunt orașele din România cu cele mai mari chirii: cresc prețurile și în provincie

Alexandru Ioanid 25.07.2019, 12:44
Care sunt orașele din România cu cele mai mari chirii: cresc prețurile și în provincie

Chiriile au început să crească semnificativ în majoritatea orașelor din România, arată un studiu realizat de imobiliare.ro. Cercetarea remarcă și o schimbare semnificativă în cazul chiriilor din orașele de provincie.

Cele mai mari chirii sunt în București și Cluj, arată studiul realizat de imobiliare.ro. În cazul celor două orașe se observă o creștere în cazul Capitalei, care a egalat orașul din Ardeal.

Spre exemplu, chiria într-un apartament confort 1, construit înainte de 2000, cu cel mult 60 de metri pătrați costă, în ambele orașe, în jur de 400 de euro pe lună.

Cât costă chiriile în orașele de provincie

Potrivit studiului, chiriile au evoluat puternic și în Timișoara.  Preţul mediu solicitat pentru un apartament cu două camere a crescut de la 300 la 340 de euro pe lună.  Astfel, orașul din vestul țării se află în topul celor mai scumpe chirii, imediat după Cluj și București.

Următorul oraș este Braşov (unde proprietarii cer un preț mediu de 325 de euro pe lună) şi Iaşi (cu 300 de euro pe lună).

În Constanţa, chiriile sunt mai mici. O locuință cu două camere se închiriază în orașul de la malul mării cu 280 de euro pe lună.

Unde sunt cele mai mici chirii din România

Cele mai mici chirii pot fi găsite în Reşiţa (unde proprietarii cer 180 de euro pe lună, faţă de 165 de euro pe lună în cele trei luni anterioare), în Râmnicu Vâlcea (185 de euro pe lună, în creştere de la 170), în Drobeta Turnu Severin (189 de euro pe lună, faţă de 150) şi, respectiv, în Bistriţa (195 de euro pe lună, la fel ca în T1 2019).

Trendul care se poate observa la nivel național arată că chiriile încep să se apropie, în multe orașe, de 200 de euro.

În marile oraşe, cererea pentru apartamente şi case de închiriat este mai scăzută decât cea pentru proprietăţi rezidenţiale de vânzare. Excepție face, însă, Bucureștiul unde, în ultimele trei luni, aproximativ 89.000 de potenţiali chiriaşi au încercat să închirieze o locuinţă prin intermediul Imobiliare.ro, mai bine de jumătate din aceste căutări, anume 51.700, având loc în Capitală.

Pe următoarele locuri se situează Constanţa (9.200 de căutări), Cluj-Napoca (8.700), Timişoara (8.100), Braşov (6.000) şi Iaşi (5.600). Comparativ cu perioada similară a anului trecut, nivelul actual al cererii pe închirieri din aceste şase mari oraşe este, per ansamblu, cu 10% mai ridicat.

Cele mai multe anunţuri de locuinţe de închiriat se găsesc în București, Cluj și Timișoara.

Urmăriți Impact.ro și pe