Care sunt efectele negative ale programului Prima Casă. Ce se întâmplă cu locuințele și cu românii care le cumpără

Raluca Juncu 16.07.2020, 14:43
Care sunt efectele negative ale programului Prima Casă. Ce se întâmplă cu locuințele și cu românii care le cumpără

Programul Prima Casă a fost din nou schimbat de Guvern, potrivit unui anunț venit din partea șefului cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă. Majorarea plafonului pentru creditele folosite la achiziţia de locuinţe noi, mai mari, de la 70.000 de euro la cel puţin 140.000 de euro, reprezintă una din principalele modificări aduse programului. Specialiștii au analizat impactul noilor condiții. La ce concluzie au ajuns?

Efectele noilor prevederi impuse prin programul Prima Casă

Programul „Noua Casă”, aprobat săptămâna trecută de Guvernul României este proiectul care înlocuiește programul inițial „Prima Casă”. Una din cele mai discutate prevederi este majorarea plafonul pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi de la 70.000 de euro la cel puţin 140.000 de euro. Analiștii de la KeysFin notează că această creștere a plafonului va avea un impact direct asupra pieței construcțiilor la nivel local, cât și asupra sistemului bancar.

„Deşi cele mai importante companii din industria de construcţii, din punctul de vedere al cifrei de afaceri, contractează proiecte mari de infrastructură, este important de menţionat că industria nu se bazează doar pe acestea, iar companiile medii şi mici care se ocupă de construcţii de ansambluri rezidenţiale, clădiri de birouri sau alte construcţii civile, însumează o valoare importantă din total. Din punctul nostru de vedere piaţa de construcţii din România are toate şansele să crească în continuare, însă e dependentă de măsurile sociale şi economice aplicate de Guvern, pentru ca românii să cumpere în continuare locuinţe noi, iar companiile să continue să investească în spaţii noi”, a declarat Roxana Popescu, managing director KeysFin, citat de știrileprotv.ro.

De asemenea, dublarea plafonului de garantare a fost sesizată ca fiind „ periculoasă” de către Eugen Rădulescu, director al Direcţiei de Stabilitate din BNR, care spune că acest lucru „va antrena în mod inevitabil o tendinţă de creştere a preţurilor pieţei, nu putem să evităm aşa ceva”.

Piața de construcții din România a atins în 2019 o cifră de afaceri de 89 de miliarde de lei, iar potrivit estimărilor de la KeysFin, în acest an ar putea ajunge la aceeași valoare.

Sursa foto: unsplash.com

Urmăriți Impact.ro și pe