Care sunt, de fapt, diferențele dintre carnea de pui și cea de rață

Emanuela Pană 25.09.2021, 09:38
Care sunt, de fapt, diferențele dintre carnea de pui și cea de rață

Carnea este unul dintre principalele produse din dieta omului, nefăcând referire, desigur, la vegetarieni. Carnea este un produs nutritiv care satisface foarte bine sentimentul de foame, conținând proteinele necesare organismului, vitamine și minerale. Pe piață există mai multe tipuri de carne (de pui, de rață, de gâscă, de vită, de oaie, de porc, etc.), fiecare având caracteristicile sale pozitive și chiar negative, cea mai importantă fiind perioada de digestie. Care sunt diferențele dintre carnea de pui și cea de rață? Află în continuare.

Diferențele dintre carenea de pui și carnea de rață

De multe ori, atunci când vorbim despre cei mai mari prădători de pe pământ ne fuge gândul la rechinii albi, la cobre și alte creaturi care se hrănesc cu carne, însă ar fi corect să oferim acest titul omului. Din cele mai vechi timpuri, omul nu a disprețuit niciun tip de carne, puiul și rața fiind pe lista de alimente preferate ale acestuia.

Carnea de pasăre este cel mai des întâlnită pe masa românilor, fiind gătită în mod tradițional de sărbători, la petreceri, banchete și de zi cu zi. Carnea de pui reprezintă cea mai frecventă alegere la noi în țară, 7 din 10 români susținând că o folosesc pentru pregătirea meselor de mai multe ori pe săptămână. De altfel, 95% dintre persoanele care gătesc cel puțin o dată pe săptămână utilizează acest tip de carne. Rezultatele unui studiu realizat de Transavia, cel mai mare producător de carne de pui din România, plasează carnea de pui în topul preferințelor românilor.

Un alt tip de carne consumat de români, mai ales când vine vorba de anumite specialități, este carnea de rață, totuși nu la fel de populara ca cea de pui. În China, spre exemplu, carnea de rață este considerată un deliciu, preparatele culinare din carne de rață fiind preferate deoarece sunt gustoase și nu numai. Carnea de rață are numeroase efecte benefice asupra organismului, ajutând chiar în tratarea unor afecțiuni.

În continuare vom vorbi puțin mai detaliat despre aceste două tipuri de carne, pentru a sublinia diferențele dintre acestea. Vom începe cu carnea de pui, considerată carnea cea mai dietetică. Carnea de pui reprezintă cel mai frecvent tip de nutriție la sportivi, întrucât aceasta este bogată în proteine și săracă în grăsimi. De altfel, carnea de pui reprezintă și prima alegere a celor care vor să scape de câteva kilograme.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

În general, carnea de pui este ușor de digerat, organismul având nevoie de 1,5 – 2 ore pentru acest proces. Un alt avantaj al acestui tip de carne este faptul că ea conține fosfor, un mineral important pentru organismul uman. Acesta ajută la menținerea sănătății dinților și implicit a oaselor.

Consumul de carne de pui conferă o stare de bine organismului grație conţinutului de triptofan (un precursor al niacinei) care are rolul de a ameliora anxietatea, depresia şi insomnia. Totodată, carnea de pui determină și o scădere a apetitului, motiv pentru care este ingredientul perfect în timpul dietelor.

Cu un gust relativ neutru, carnea de pui reprezintă o primă alegere când vine vorba despre alimentația copilului mic.

Citește și: Cât timp rezistă, de fapt, carnea de pui la frigider și cât rămâne bună în congelator

De ce carnea de pui este indicată în diete iar cea de rață nu

Trecând la carnea de rață, menționăm că, în prezent, în natură există mai mult de o sută de specii de rațe. Consumul de carne de rață se datorează în special gustului delicios al acesteia, fiind o carne delicată, grasă, dar și sănătoasă.

Care sunt diferențele dintre carnea de pui și cea de rață
Care sunt diferențele dintre carnea de pui și cea de rață

Rața este o pasăre cu carne roșie, extrem de hrănitoare și foarte bună la gust. Carnea de rață reprezintă o sursă bună de proteine de înaltă calitate, iar fără piele are o valoare calorică chiar mai mică decât carnea de pui.

Compoziția valoroasă a raței nu lasă nicio urmă de îndoială că este foarte utilă în alimentația omului, având efecte benefice asupra activității creierului, întărind sistemul imunitar, ajutând la depășirea stresului, normalizând metabolismul și crescând puterea masculină.

Spre deosebire de carnea de pui, principalul avantaj al cărnii de rață este prezența acizilor grași Omega 3 – necesari organismului pentru ca inima și creierul să funcționeze bine. Totodată, acest produs conține vitaminele E și B și mineralele. Carnea de rață trebuie consumată, însă, cu prudență, întrucât are un conținut bogat de grăsime, iar conținutul caloric lasă de dorit. Într-adevăr, grăsimea de rață dă o aromă aparte preparatelor de orice fel, însă nu este bine să fie utilizată în cantități mari.

Organismul digeră carnea de rață în aproximativ 3 ore.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...