Care sunt, de fapt, cele mai bune calorifere. Oțel, fontă sau aluminiu. La ce să fii atent când le alegi

Ioana Bucur 17.10.2021, 08:45
Care sunt, de fapt, cele mai bune calorifere. Oțel, fontă sau aluminiu. La ce să fii atent când le alegi

În timpul lunilor reci, devin unul dintre cele mai importante obiecte din casă. Cum oferta de pe piață este destul de variată, iar fiecare model are propria listă de avantaje și dezavantaje, este important să știm care sunt, de fapt, cele mai bune calorifere: cele din oțel, fontă sau aluminiu?

Cum alegem cele mai bune calorifere

Trecerea masivă la încălzirea locuințelor cu centrale termice proprii a însemnat și înlocuirea vechilor calorifere din casă. Din 2002 până în 2016, sistemul centralizat din România a pierdut în jur de 50% dintre abonaţi, numărul gospodăriilor branșate scăzând de la 2,48 de milioane la 1,25 de milioane.

Aceeași perioadă a marcat și o creștere uriașă a numărului de centrale termice instalate cu aproape 436%, de la 410.000 de unităţi în 2002, la peste 2,2 milioane în 2016.

Așa cum știu foarte bine cei care au trecut prin acest proces, cea mai mare parte din cost nu se duce în achiziția centralei propriu-zise, ci a radiatoarelor, țevilor și accesoriilor, printre care se numără și robineții. Înainte de porni spre magazinele de bricolaj, mulți se întreabă care sunt, de fapt, cele mai bune calorifere: cele din oțel, fontă sau aluminiu, fiecare model având avantaje și dezavantaje.

Oțel, fontă sau aluminiu?

Cele mai ieftine și mai simplu de montat sunt cele din oțel. Acestea distribuie rapid căldura, însă au o durată de viaţă mai redusă, de 10 ani, şi necesită tratarea apei în instalaţii.

Mai durabile sunt caloriferele din aluminiu, cu o durată de viață de 20 de ani. Se încălzesc repede, consumă mai puțin agent termic şi au cel mai bun randament termic în instalaţiile cu centrale murale. Poate cel mai mare dezavantaj al acestui tip de radiator este zgomotul produs. În plus, nu pot menţine temperatura ridicată o perioadă îndelungată şi trebuie să fie aerisite foarte des.

Care sunt, de fapt, cele mai bune calorifere. Oțel, fontă sau aluminiu

Cea mai bună opțiune rămâne caloriferul din fontă. Au cel mai mare preț, dar sunt cele mai eficiente la emanarea căldurii.  Au durată mare de viaţă, de 30 de ani, sunt rezistente la şocuri şi coroziune şi se răcesc greu conservând mult timp caldura. Printre dezavantaje: se curăță destul de greu, durează mai mult până se încălzesc şi sunt foarte scumpe.

De ce nu au bucureștenii căldură?

Într-un interviu la Europa FM, Nicușor Dan a declarat că preţul gigacaloriei va creşte cu peste 100 de lei, până la valoarea de 600 de lei de la 490 de lei, cât este acum.

„Estimarea este că preţul total al gigacaloriei nu o să mai fie 490 de lei, cum este acum, o să fie undeva la 600 de lei, dar asta depinde de mai multe, răspunsul final o să vină de la ANRE prin noiembrie, adică pe 27 octombrie pentru 1 noiembrie”, a declarat Nicuşor dan, precizând că Primăria are un contract cu Comisia Europeană, care ne dă acei 300 de milioane de euro ca să reparăm 210 kilometri de conductă şi acel contract are nişte condiţii foarte tehnice în ceea ce priveşte subvenţia.

Întrebat de ce bucureștenii nu au căldură în case, primarul general a spus că problemele actuale în furnizarea agentului termic derivă din faptul că ELCEN nu a terminat reviziile, iar Vest Energo şi CET Griviţa nu funcţionează.

„Din cauza faptului că se cumpără gaz nereglementat şi se vinde căldură reglementat, în momentul de faţă pentru toată lumea e nerentabil să dea energie termică şi atunci aceste două centrale nu funcţionează azi. A treia problemă e că prognoza spunea că vremea rece o să vină pe 20 octombrie şi nu pe 10 octombrie”, a spus Nicuşor Dan, precizând că mai sunt câteva zile necesare pentru a se finaliza lucrarea din Ferentari şi în felul acesta să poată să fie util şi CET Progresul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...