INTERVIU EXCLUSIV

Care sunt criteriile pentru a decide închiderea unei companii de stat? Bogdan Glăvan: „Nici să menținem companiile care consumă, nici să ne fragilizăm sistemul energetic” VIDEO EXCLUSIV

Gabriela del Pupo 01.10.2022, 20:30
Care sunt criteriile pentru a decide închiderea unei companii de stat? Bogdan Glăvan: „Nici să menținem companiile care consumă, nici să ne fragilizăm sistemul energetic” VIDEO EXCLUSIV

În plin scandal stârnit de închiderea a două mine care fac parte din Complexul Energetic Paroșeni, închiderea preconizată a se întâmpla în luna martie la ALRO Slatina, precum și la multe alte companii de stat, se pune problema eficienței acestora. În cadrul Interviurilor Impact.ro profesorul de economie Bogdan Glăvan a vorbit despre o soluție vehiculată în urmă cu doar câțiva ani, auditul acestor companii. Totuși în cazurile companiilor menționate mai sus această soluție nu este pusă pe tapet.

„Aici subiectul este delicat, de ce nu se face o evaluare independentă?”

Deocamdată discuția este centrată pe standardele impuse la nivel european și faptul că anumite companii din România sunt în urmă cu tot ceea ce înseamnă retehnologizare sau investiții. Deși asta presupune pierderea unor locuri de muncă, factorul eficienței trebuie însă analizat cu foarte mare atenție. De-a lungul anilor s-a abordat subiectul ținerii în funcțiune a unor coloși industriali care reprezintă de fapt doar o sursă de cheltuială din bugetul statului, bani care nu se reflectă în capacitatea de producție sau investiții.

„Aici subiectul este delicat, de ce nu se face o evaluare independentă? Haideți să ne amintim că în anul 2021, primul ministru de atunci, domnul Florin Cîțu, a început în forță, zicând că toate companiile de stat vor fi auditate. Eu nu sunt specialist în cărbune sau energie, dar nu aceasta este ideea. Dacă tot stăm și ne învârtim în jurul unei probleme și interesul nostru este să cunoaștem adevărul, ca să putem lua cele mai bune decizii, nici să menținem companiile care consumă, sunt pe deficit în mod cronic, și trăiesc din taxele noastre. Pe de altă parte nici să ne fragilizăm sistemul energetic.

De ce nu facem un audit independent acolo, să ni se spună clar, care sunt cheltuielile, unde se fură bani, de unde se scurg resursele și ce potențial există? De ce nu facem chestiunea aceasta? Doar să privim între PSD și PNL cum se ceartă ei fiind habarniști în egală măsură?”, spune economistul Bogdan Glăvan.

Întreaga discuție cu profesorul de economie mai jos:

„Decidenții politici își dau de multe ori prea multă importanță”

Soluția nu vine din sfera legiuitorilor, crede economistul, ci din consultarea specialiștilor în domeniu. În AGA (Adunarea Generală a Acționarilor), precum și în la conducerea acestor companii de stat sunt persoane numite prin intermediul decidentului politic de cele mai multe ori. Faptul că nu se apelează la specialiști în domeniile respective creează o reală problemă atunci când trebuie luate decizii drastice precum încetarea activității.

„Decidenții politici își dau de multe ori prea multă importanță, vor să fie de prea multe ori în centrul atenției și vor să facă asta pentru că ei câștigă fiind în centrul atenției. Aristotel spunea că virtuțile vin la pachet. Dacă ești inteligent, ești și modest. Dacă ești cu adevărat competent, recunoști că competența ta are limite. Nimeni nu este competent la infinit.

Cel mai bun lucru pe care poți să îl faci în postura de manager nu este să dai indicații portarului cum să parcheze mașinile, tu trebuie să iei niște decizii prin care să te asiguri că compania pe care o conduci ajunge să fie administrată eficient. Și că tu dispui de toate informațiile corecte astfel încât să iei cele mai bune decizii în interes public. Din acest motiv spuneam mai devreme, de ce nu apelăm al analize independente, la specialiști independenți, când avem așa mari dubii.

Iar ne lăsăm, ai lor o să spună că nu este bine să se închidă, ai celorlalți o să spună, ba e bine să se închidă. Dar ei toți, nu sunt credibili, nu reprezintă interesul public de fapt.”, a concluzionat Bogdan Glăvan.

Statul român deţine, prin Guvernul României, 216 companii, care angajează undeva pe la 83.000 de oameni şi generează aproximativ 7% din PIB-ul României, anunța în urmă cu câteva săptămâni Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, potrivit Agerpres.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...