Care sunt cele mai sigure fructe și legume din magazine. Conțin cele mai puține pesticide, topul produselor contaminate

Badea Violeta 16.03.2023, 21:43
Care sunt cele mai sigure fructe și legume din magazine. Conțin cele mai puține pesticide, topul produselor contaminate

Fructele și legumele sunt extrem de sănătoase și necesare în alimentația noastră. Din păcate, însă, acestea pot reprezenta și un pericol pentru noi. Parcurge rândurile următoare și află care sunt cele mai contaminate produse. De acum încolo vei știi ce să cumperi din supermarket!

Fructele și legumele cu cele mai multe pesticide

Uneori poate fi puțin copleșitor să mergi la supermarket. Există un număr din ce în ce mai mare de opțiuni și produse cu o multitudine de prezentări și denumiri, inclusiv în domeniul fructelor și legumelor.

Acestea, cu siguranţă, sunt foarte aspectuoase și îți fac cu ochiul. Îngrijorător este însă faptul că nu toate sunt așa cum se prezintă. Ba din contră, unele sunt contaminate, așa că ar fi bine să le eviți.

Potrivit specialiștilor, căpşunele sunt cele mai contaminate produse de pe piaţă, conform noului ghid al cumpărătorului privind pesticidele din produsele agricole.

Aceste fructe extrem de îndrăgite sunt urmate de spanac şi de varza kale. Potrivit raportului întocmit de experți, aproximativ 90 la sută din mostrele de afine și fasole verde au avut valori mari de pesticide faţă de anii trecuți.

Citește și Românii consumă cele mai puține fructe și legume. Motivul pentru care țara noastră este codașa Europei!

Care sunt cele mai contaminate alimente de pe piata
Care sunt cele mai contaminate alimente de pe piata

Ce se întâmplă dacă consumi alimente cu pesticide?

Potrivit sudiilor, pesticidele au efecte grave pentru sănătate:

  • Cercetările efectuate de Universitatea Columbia stabilesc o legătură între deficitul de IQ la copiii de 7 ani născuți în New York City și expunerea mamelor lor la un pesticid interzis în 2001.
  • Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), a arătat în raportul său din 2017 că 43,9% din cele peste 84.000 de mostre de alimente testate conțineau reziduuri de pesticide.
  • Un studiu realizat de cercetători în domeniul sănătății publice de la universitățile Harvard și Emory și de FDA, publicat în noiembrie 2010, a detectat 14 pesticide diferite în alimentația zilnică a 46 de copii din Georgia și statul Washington. Printre acestea se aflau unele considerate cancerigene.

Având în vedere aceste informații, poate te întrebi cum să elimini pesticidele din fructe și legume. Potrivit oamenilor de știință, cea mai bună metodă de a elimina reziduurile de pesticide este să speli corespunzător produsele alimentare. Și mai indicat este, însă, să cumperi fructe și legume organice, fără pesticide.

Citește și Câte fructe și legume trebuie să mănânce un copil pe zi, în funcție de vârstă. Recomandările specialiștilor!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...