Turcia a fost zguduită, la începutul săptămânii, de un cutremur de 7,8 grade, cel mai mare care a lovit țara în acest secol. Seismul, resimțit și în Siria, a lăsat în urmă 21.000 de morți în ambele state, zeci de mii de răniți, iar mii de clădiri au fost puse la pământ. Cutremurul devastator din Turcia pune pe tapet problema blocurile cu cel mai mare risc de prăbușire într-o astfel de situație. Un inginer român spune care sunt acestea.
Mii de clădiri au fost avariate în Turcia de cutremurul de 7,8 grade, în special în orașul Gaziantep, unde locuiesc aproximativ două milioane de persoane și care se află la granița cu Siria. Unele blocuri s-au prăbușit la câteva ore după seism, după ce le-a cedat structura deja afectată. În acest context, un inginer român a spus care sunt blocurile cu cel mai mare risc de prăbușire în caz de cutremur.
Inginerul Matei Sumbasacu spune că blocurile cele mai vulnerabile la cutremur sunt cele cu magazine la parter și explică și de ce. Primul nivel devine mult mai elastic decât restul clădirii, fiindcă magazinele, restaurantele și parcările sunt spații deschise, iar în momentul în care cutremurul lovește clădirea, parterul preia prea mult din oscilații și cedează. Fenomenul se numește „parter flexibil” și este una dintre cauzele prăbușirii multor clădiri din Turcia.
„Când vorbim despre cutremure și despre răspunsul clădirilor la cutremur, vorbim despre rigiditate. Cutremurele induc o vibrație și vibrația aia se manifestă într-un anumit fel în funcție de rigiditatea structurală. Ce e important este să nu ai variații mari de rigiditate. Adică să nu ai un etaj mai flexibil decât celelalte. Clădirea trebuie să oscileze ca un pendul invers, cu baza cât de cât fixă și vârful să se ducă cât mai mult stânga-dreapta. În momentul în care ai un etaj mai slab, nu mai e un pendul, ci face o burtă. Clădirile astea sunt ca un uriaș cu picioare de sticlă”, a explicat inginerul Matei Sumbasacu, fondatorul asociației Re:Rise, Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic, pentru Libertatea.
Sute sau chiar mii de astfel de clădiri se găsesc și în orașele din România. „Într-o zonă seismică, ar trebui să eviți să ai parcări și magazine la parter. Nu se pretează. În cazul parcării chiar este mai rău uneori”, potrivit inginerului Matei Sumbasacu.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În România sunt aproape 2.700 de clădiri cu risc seismic I și Ministerul Dezvoltării a precizat că peste 2.400 dintre ele se află doar în București. În cazul unui cutremur cu magnitudinea celui din 1977, în jur de 1.000 de blocuri s-ar prăbuși în Capitală, iar specialistul a spus care ar fi clădirile mai sigure.
„Pentru că avem tipul ăsta de cutremure, la adâncimi medii sau mari, clădirile mai susceptibile la a fi afectate sunt cele mai înalte și mai flexibile. Dacă am un bloc și cutremurul îi dă un bobârnac, blocul se duce, se întoarce la mâna creatoare de bobârnac și mai primește unul fix în momentul ăla. Asta înseamnă că mișcarea va fi foarte amplificată. În România, cutremurele, pentru că vin mai de jos, au această distanță dintre două bobârnace mai mare decât în mod normal, ceea ce le face mai periculoase pentru clădirile mai înalte”, a mai explicat Matei Sumbasacu, potrivit sursei citate.
România a reabilitat 28 de clădiri în 11 ani, iar Bucureștiul este unul dintre primele orașe din lume ca vulnerabilitate la risc seismic. Cea mai nesigură clădire în cazul nui seism mare este una înaltă și veche.
Fondatorul Re:Rise a precizat și la ce să fie atenți oamenii atunci când își cumpără o locuință. Grinzile pot pot salva vieți, în schimb eliminarea unor pereți din apartament pentru a transforma locul într-un open space poate deveni periculoasă.
„În momentul în care cade clădirea la cutremur și ai grinzi în planșeu, rămâne un spațiu de câteva zeci de centimetri între plăci datorită acelor grinzi. Ăla e spațiul în care pot fi găsiți supraviețuitori”, a mai afirmat inginerul.
Cel mai grav cutremur din România a fost cel din martie 1977, care a avut 7,4 grade pe Richter. Atunci, au murit peste 1.500 de oameni, aproape 1.400 dintre ei doar în Capitală. Alți peste 11.300 de oameni au fost răniți.