Care este suma totală a amenzilor date în prima zi de carantină totală în România. 5.600 de români au fost sancționați

Diana Radu 26.03.2020, 13:03
Care este suma totală a amenzilor date în prima zi de carantină totală în România. 5.600 de români au fost sancționați

Poliția Română a amendat peste 5.600 de persoane în prima zi de carantină. Unii dintre aceștia nu aveau documentele justificative pentru a se deplasa, iar motivul celorlalți pentru a părăsi locuința nu era întemeiat.

La cât se ridică valoarea totală a amenzilor date în prima zi de carantină

Potrivit bilanțului realizat de Poliția Română, după prima zi de când s-a instaurat carantina obligatorie au fost acordate amenzi în valoare totală de peste 7,4 milioane de lei. Pentru a supraveghea respectarea carantinei de către cetățeni, peste 12.000 de polițiști au efectuat miercuri filtre în toate orașele din România.

amenzi, nerespectarea carantinei, politia
La cât se ridică valoarea totală a amenzilor date în prima zi de carantină

Reamintim faptul că Ordonanța Militară nr. 3/2020 a intrat în vigoare de miercuri, 25 martie, de la ora 12:00. Ordonanța prevede mai multe măsuri drastice, precum carantina totală, însă cu mici excepții. Așadar, persoanele care au un motiv întemeiat de a ieși din casă, precum mergerea la serviciu, efectuarea unui control medical urgent sau aprovizionarea cu alimente, trebuie să prezinte autorităților o declarație pe propria răspundere sau o adeverință de la angajator.

Această declarație pe propria răspundere poate fi imprimată, scrisă de mână, salvată pe telefon sau pe tabletă. Important este să fie completată în mod corespunzător.

Ce sancțiuni riscă românii care nu respectă măsurile impuse

Persoanele care nu respectă regulile de a nu ieși din casă fără să aibă unul din motivele cuprinse în hotărâre riscă amenzi cuprinse între 100 și 50000 de lei. Sancțiunile sunt prevăzute la articolul 5 din Ordonanţa Militară 2/2020.

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 141 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat 665 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

Art 5 din Ordonanţa Militară 2/2020 – circulaţia pe timpul nopţii

(1) În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.

(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

(4) Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume şi prenume, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/ locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura. (5) Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Urmăriți Impact.ro și pe