Care este secretul unei vieți lungi, sănătoase: nefericirea, mai periculoasă decât fumatul

Gabriel Peneș 17.10.2022, 17:01
Care este secretul unei vieți lungi, sănătoase: nefericirea, mai periculoasă decât fumatul

Care este secretul unei vieți lungi, sănătoase. Faptul că obiceiurile novice, precum fumatul, duc la o îmbătrânire prematură, era deja un fapt cunoscut. Apoi, un istoric de probleme mentale are, la rândul său, un impact negativ asupra vârstei resimțită de o persoană. Cercetătorii au descoperit, însă, o legătură foarte puternică între nefericire și vârsta biologică.

Care este secretul unei vieți lungi, sănătoase

Faptul că anii din buletin nu par aceeași chiar dacă două persoane au aceeași vârstă, e un lucru știut din propria experiență. Despre unii spunem că „nu-și arată vârsta”, despre alții că „au îmbătrânit înainte de vreme”. Dar ce anume face această diferențiere între oameni cu aceeași etate?

Prima cauză detectată a fost legată de obiceiurile nesănătoase, de la fumat, consum de alcool, dietă nepotrivită. Acestea sunt, însă, doar cele mai vizibile. Unele testele au sugerat că impactul bolilor mintale ar putea, uneori, să-l depășească pe cel al bolilor și obiceiurilor fizice, inclusiv fumatul.

În 2021 a fost finalizat un studiu de zeci de ani printre 2,3 milioane de neozeelandezi, ce a descoperit o asociere puternică între tulburările mintale și debutul bolilor fizice și deces. Un alt studiu din același an a constatat că o istorie de probleme de sănătate mintală este asociată cu îmbătrânirea accelerată la mijlocul vieții unui om. În plus, acest efect de îmbătrânire a avut loc cu mulți ani înainte ca alte boli legate de vârstă să apară.

Nefericirea, mai periculoasă decât fumatul

Cercetătorii din Statele Unite și Hong Kong au conceput un algoritm de computer pentru a crea un nou „ceas al îmbătrânirii” care încorporează mai mulți factori de sănătate psihologică și biomarkeri din sânge. Ei au creat algoritmul bazându-se pe datele de la aproape 5.000 de adulți sănătoși în setul de date China Health and Retirement Longitudinal Study (CHARLS), care a inclus doar participanți de 45 de ani sau mai mult. Ulterior, l-au testat pe datele de la alți circa 12.000 de chinezi pentru a observa ce anume accelerează procesul de îmbătrânire la aceștia, scrie sciencealert.com.

Este pentru prima dată când cercetătorii au pregătit un „ceas al îmbătrânirii” exclusiv pe o populație chineză atât de mare (majoritatea studiilor sunt efectuate pe populația occidentală) și este, de asemenea, printre primele cercetări în domeniu ce încorporează factorii de stres pentru sănătatea mintală.

Dacă prognoza este corectă, ea ar putea ajuta experții să înțeleagă de ce unele persoane îmbătrânesc mai repede decât altele și ce factori de stil de viață contribuie la acel proces de îmbătrânire.

În cele din urmă, autorii au descoperit că factorii psihologici, cum ar fi sentimentul de nefericire, singurătate sau inutilitate se adaugă la vârsta biologică a unei persoane cu până la 1,65 ani. Efectul a depășit alte caracteristici demografice individuale, inclusiv sexul biologic, zona de locuit, starea civilă și statutul de fumător.

Fumatul, de exemplu, ar fi responsabil cu o îmbătrânire de „doar” 1,25 ani, față de cea dată de nefericire. O persoană necăsătorită își va aduna încă 0,59 ani la vârsta biologică, în timp ce problemele de somn vor mai adăuga încă 0,44 ani.

„Componenta psihologică nu poate fi ignorată în cadrul studiilor asupra îmbătrânirii, datorită impactului important pe care-l are asupra vârstei noastre biologice. Prin urmare, promovarea sănătății mintale poate fi benefică pentru încetinirea procesului de îmbătrânire”, au conchis autorii studiului, mai scrie sursa citată.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....