Care este prima ţară care a decis să nu mai vaccineze niciun cetăţean cu serul AstraZeneca

Ana Anitoiu 14.04.2021, 19:37
Care este prima ţară care a decis să nu mai vaccineze niciun cetăţean cu serul AstraZeneca

Un stat din Europa a devenit prima ţară care a decis să nu mai vaccineze niciun cetăţean cu serul de la AstraZeneca. Autoritățile ignoră astfel avizele favorabile ce au fost date pentru acest vaccin de Agenția Europeană a Medicamentului  (EMA) și de Organizația Mondială a Sănătății. Explicația pe care au oferit-o este simplă.

Care este prima ţară care a renunțat de tot la serul AstraZeneca

În premieră, un stat din Europa a anunțat că renunță definitiv la administrarea vaccinului de la AstraZeneca, din cauza efectelor secundare ”rare, dar grave” pe care le-ar putea avea asupra cetățenilor. A fost suficient ca pe teritoriul acestei țări să fie înregistrate două cazuri de tromboză grave, dintre care unul mortal, la persoane fără probleme de sănătate anterioare, pentru a fi luată această decizie radicală.

Directorul Agenţiei naţionale de sănătate din Danemarca, Soren Brostrom, a făcut anunțul în cadrul unei conferinţe de presă. El a menționat că celor aproximativ 150.000 de persoane care au primit în această țară o doză de vaccin AstraZeneca, redenumit Vaxzevria, li se va propune un alt ser pentru rapel.

Care este prima tara care a decis sa nu mai vaccineze niciun cetatean cu serul AstraZeneca
O persoana vaccinata de un cadru medical

Prima ţară care a decis să nu mai vaccineze cu AstraZeneca oprise temporar serul

Anterior, prima țară care a decis să nu mai vaccineze cu AstraZeneca oprise temporar administrarea serului pe teritoriul său, la data de 11 martie, ca măsură de precauție. Danemarca nu a reluat de atunci imunizarea cu acest ser nici măcar într-o măsură limitată, cum s-a întâmplat în alte state.

Danemarca a luat decizia în privința vaccinului de la AstraZeneca deoarece acesta a fost legat de cazuri izolate severe de cheaguri de sânge şi chiar de decese suspecte la persoane cărora le-a fost administrat. Aceasta în ciuda faptului că EMA a transmis că beneficiile acestui ser depășesc riscurile.

Ce se va întâmpla cu vaccinarea în această țară

Renunţarea la vaccinul AstraZeneca va însemna o prelungire de câteva săptămâni a campaniei de vaccinare. Fără vaccinurile de la Johnson & Johnson și AstraZeneca, experții avertizează că programul de vaccinare din Danemarca ar putea să nu se încheie înainte de finalul anului. ”Putem ajunge la linia de sosire cu serurile Pfizer și Moderna, dar în această situație cred că nu vom fi vaccinați complet până la sfârșitul anului 2021“, a declarat profesorul Jan Pravsgaard Christensen de la Departamentul de Imunologie și Microbiologie de la Universitatea din Copenhaga.

Cele mai multe țări din Europa care au oprit temporar administrarea vaccinului de la AstraZeneca au reluat-o, cel mai adesea stabilind o limită de vârstă. În România, coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a anunțat la începutul lunii martie că se continuă vaccinarea cu Vaxzevria pentru toate grupele de vârstă, în contextul în care rata trombozelor apărute a fost de doar 0,65 la 100.000 de oameni. ”Având în vedere contextul epidemiologic, este foarte important să se continuea vaccinarea cu toate vaccinurile disponibile. Evenimentele trombotice sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc cu foarte mult riscurile”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...