Care este localitatea cu cea mai tânără și educată populație din România. E destul de departe de București

Ioana Bucur 26.10.2021, 12:54
Care este localitatea cu cea mai tânără și educată populație din România. E destul de departe de București

Cât de departe de Capitală trebuie să mergem până ajungem în localitatea cu cea mai tânără și educată populație din România, așa cum reiese dintr-un raport recent al Băncii Mondiale? Observațiile făcute de experți.

Localitatea cu cea mai tânără și educată populație din România

Nu este București, nu este Cluj-Napoca, nici Constanța, Iași sau Timișoara ori Craiova. Un raport recent al experților de la Banca Mondială a avut concluzii surprinzătoare. Dacă pleci din Capitală și vrei să ajungi în localitatea cu cea mai tânără și educată populație din România, te așteaptă un drum lung: 467 sau 464 de kilometri, în funție de traseul ales. Adică aproape șapte ore de mers cu mașina, fără opriri și trafic dificil.

Raportul, care analizează din punct de vedere demografic județul Cluj și prezintă și unele scenarii pentru dezvoltarea unității teritoriale, arată că mândria țării este comuna Florești.

„În comuna Florești locuiește cea mai tânără și educată populație din țară. Pe de altă parte există comune cu o populație puternic îmbătrânită, unde raportul de dependență demografică a persoanelor vârstnice depășește 50%. Acestea ilustrează existența unui dezechilibru al structurilor pe vârste în județul Cluj și care reduce potențialul de dezvoltare uniformă a județului”, se precizează în documentul Băncii Mondiale.

Oficial, în Florești locuiesc 38.257 de suflete, ceea ce înseamnă că este așezarea rurală care are cea mai mare populație din România.

„Comuna cu populația cea mai numeroasă raportată la suprafață este comuna Florești, cu o densitate a populației de 628 locuitori/km2, mai mare chiar și decât densitățile așezărilor urbane din județ (cu excepția municipiilor Cluj-Napoca și Câmpia Turzii).”

Care este localitatea cu cea mai tânără și educată populație din România
Florești-Cluj

Observațiile făcute în raportul Băncii Mondiale

Comuna este campioană și la capitolul vârstă, fiind una dintre unitățile administrative cu cea mai tânără populație la nivel național. Un alt pol de atracție pentru tineri este deja celebrul Cluj-Napoca.

Florești este comuna cu cea mai accelerată creștere a densității (cu o diferență de 436 de locuitori/km2 între 2019 și 2010, comparativ cu o diferență între 35 și 40 de locuitori/km2 în cazul Apahida, Cluj-Napoca și Baciu).

La polul opus se află celelalte patru municipii ale județului, care se confruntă cu cea mai accentuată scădere a densității populației (Câmpia Turzii: -77 de locuitori/km2 , Turda: -46 de locuitori/km2, Dej: -22 de locuitori/km2 și Gherla: -10 locuitori/km2). La nivel de comune, declinul densității populației este cel mai accentuat în aria estică și în Sud.”

Raportul întocmit de Banca Mondială explică și care sunt factorii cei mai importanți care influențează declinul populației, menționând emigrația în străinătate sau către alte zone din România ce oferă mai multe oportunități financiare și sporul natural negativ bazat pe mortalitate crescută și rate de natalitate foarte mici.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...