Care este diferența dintre salariul brut și salariul net. Ce taxe se plătesc la stat

Daria Petrescu 13.08.2020, 21:30
Care este diferența dintre salariul brut și salariul net. Ce taxe se plătesc la stat

Salariul de bază, pe care un angajat îl primește de la angajaturul lui, reprezintă partea fixă a salariului, în funcție de care se calculează alte drepturi ale angajaților. Vorbim aici de sporuri, salariul de merit, indemnizația și altele. Există o diferență între salariul brut și cel net. În luna ianuarie 2020, salariul minim pe economie a fost majorat. În cazuș în care ai studii superioare, se menține salariu minim, în cazul acestor persoane. Acesta se calculează diferit. Iată care este diferența dintre salariul brut și salariul net și ce taxe se plătesc la stat.

Care este diferența dintre salariul brut și cel net

Salariul net este cel pe care angajatul îl primește în mână și cu care pleacă acasă. Această sumă rămâne după ce s-au plătit alte contrubuții la stat.

Este vorba despre taxe și contribuții sociale. În contractual de muncă, angajatorul trece salariul brut, care este mai mare decât cel net.

Din salariul brut se scand întotdeauna toate contribuțiile sociale și taxele pe care trebuie să le achite atât angajatul, dar și angajatorul. Pentru cei care nu știu ce taxe și contribuții plătim, iată mai jos explicația pentru fiecare în parte. Angajații datorează și impozitul pe venit în cotă de 10%.

Când vorbim despre contribuții către stat ne referim la:

-contribuția pentru pensii (CAS)

– contribuția pentru  sănătate (CASS).  Acestea sunt datorate de către angajat

-de asemenea, contribuția asiguratorie pentru muncă. Aici vorbim despre  CAM, aceasta fiind datorată de angajator.

Potrivit Codului Fiscal, veniturile merg spre:

Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, în proporție de 15%. Pentru bugetul asigurărilor pentru șomaj, se plătesc 20%.

De asemenea, pentru sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, se dau 5%. 40% la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate pentru plata concediilor medicale. Bugetul de stat într-un cont distinct, primește 20%

Salariul minim brut a fost majorat în 2020
Salariul minim brut a fost majorat în 2020

Salariul minim pe economie a crescut  în 2020

Anul acesta, salariul minim brut a crescut de la la 2080 lei la 2230 lei. Această decizie de majorare a fost luată în luna ianuarie 2020. Se mentine valoarea salariului minim pentru personalul incadrat cu studii superioare la 2 350 de lei lunar, deși a fost aprobata o majorare a salariului minim de 150 lei.

Iată mai jos un calcul pornind de la salariului minim brut pe economie.

Salariul brut: 2230

Asigurări sociale (CAS), 25%- 558

Asigurări de sănătate, 10%-223

Deducere personal- 420

10% din impozitul pe venit- 103

Salariul net- 1346

Angajator

Contribuție asiguratorie pentru Muncă de 2,25%- 50 lei

Total taxe

Angajatul plătește la stat suma de 884 de lei, iar angajatorul 50 lei. Totalul taxelor încasate de stat este de 934 lei, potrivit newmoney.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe