EXCLUSIV

Care este, de fapt, prețul real de vânzare al casei lui Arsenie Boca. Suma luată în calcul de posibilii cumpărători: „Valoarea sa spirituală e inestimabilă”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 29.06.2022, 17:51
Care este, de fapt, prețul real de vânzare al casei lui Arsenie Boca. Suma luată în calcul de posibilii cumpărători: „Valoarea sa spirituală e inestimabilă”. EXCLUSIV

Sute de români au pus ochii pe casa natală a „Sfântului Ardealului”, Arsenie Boca! Prețul de vânzare nu e însă de ordinul a 2.000 de euro, cum s-a speculat inițial. „Valoarea sa spirituală e inestimabilă”, afirmă directorul agenției imobiliare care negociază vânzarea. În joc ar fi vorba despre o ofertă cu șase zerouri în coadă.

Care ar fi prețul real de vânzare al casei lui Arsenie Boca

Casa natală a părintelui Arsenie Boca, aflată în județul Hunedoara, scoasă recent la vânzare de către o agenție imobiliară din Cluj, are o valoare „de neprețuit”, vorba reclamei. Marius Bărbulescu, directorul general al Click Maximo Imobiliare, a declarat pentru impact.ro că suma de 10.000 de lei, circa 2.000 de euro, care a apărut în presă ca preț de vânzare, nu este una reală.

„De comun acord cu proprietarul locului, în anunțul inițial al agenției am precizat că discuția pornește de la un euro. Așa a sunat și anunțul pe rețelele online de vânzare, dar în cele din urmă am acceptat să modificăm tariful, la cererea administratorilor rețelei olx, care s-au plâns de valoarea prețului afișat. Pe scurt, proprietarul așteaptă o ofertă-surpriză care să-l facă să accepte, aproape pe loc, vânzarea-cumpărarea”, a mai spus Marius Bărbulescu.

El a precizat că în primele trei sau patru zile de la publicarea anunțului, sute de români, de pe diverse meridiane ale lumii, au contactat agenția, cerând cât mai multe amănunte legate de proprietate și de prețul de vânzare.

„Suntem copleșți de numărul mare de telefoane primite deja. Au sunat români din Anglia, Germania, Franța, Italia, Elveția, Austria și bineînțeles Statele Unite, care au dorit informații ample despre acest subiect. E evident că proprietatea atrage, fiind un loc mirific, dar și cu o rezonanță specială pentru milioanele de români”, a adăugat el.

Marius Bărbulescu evită să furnizeze însă amănunte legate de posibilul preț de vânzare-cumpărare, invocând înțelegerea cu actualul proprietar:

„Nu vă pot da nici măcar o cifră orientativă. Pot să vă spun doar că dacă va fi una cu adevărat ieșită din comun, atunci va fi acceptată. Orice ofertă e luată în calcul și nu avem o anume perioadă de timp pentru a opri așteptările legate de ofertele primite. Oferta câștigătoare poate sosi azi, mâine, dar și la sfârșitul anului. Vă repet, avem de-a face cu ceva cu totul ieșit din comun, un loc cu o valoare spirituală aparte, care depășește cu mult valoarea efectivă a terenului în sine”.

El a negat și aspectul de licitație al afacerii, precizând că nu a fost niciodată până acum luată în calcul o asemenea variantă.

Care este, de fapt, pretul real de vanzare al casei lui Arsenie Boca. Suma luata in calcul de posibilii cumparatori Valoarea sa spirituala e inestimabila
Casa natală a lui Arsenie Boca nu se mai află de ani buni în proprietatea familiei

Proprietatea ar fi fost evaluată la circa 3.000.000 de euro

Există însă indicii serioase care susțin că după primele evaluări ale proprietății de 8,5 hectare, se poate vorbi și de trei milioane de euro, pe care actualul proprietar le-ar putea pretinde ca preț de vânzare-cumpărare. Mai mult, ar exista și cel puțin două oferte primite deja, care numără șase zerouri, dar directorul agenției imobiliare clujene a refuzat să facă orice comentariu pe acest aspect.

Pe de altă parte, actualul proprietar ar fi încercat să vândă prima dată terenul și casa în care s-a născut Arsenie Boca Episcopiei Deva, dar aceasta a refuzat, precizând că Biserica se va implica în chestiune doar în măsura în care i se va ceda terenul. În apropierea casei natale a „Sfântului Ardealului”, cum i se mai spune lui Arsenie Boca, există deja un schit de maici, construit pe un teren donat Bisericii tot de către actualul proprietar al zonei, cu ceva ani în urmă.

De remarcat că actualul proprietar al zonei de 8,5 hectare nu este membru al familiei fostului vestit călugăr ortodox.

„Nu vă pot deconspira identitatea proprietarului, dar vă pot spune că nu face parte din familie. În fapt, părinții și mătușa lui Arsenie Boca, care au locuit aici împreună cu acesta ani buni, nu mai trăiesc. După moartea lor, Arsenie Boca, care a trăit până la 12 ani în casa care se poate vedea și azi, a decis să vândă proprietatea, ca să aibă bani pentru a merge la școală la Sibiu. Așa că a vândut unor consăteni, care nici aceia nu mai sunt azi proprietari, fiindcă au vândut la rândul lor!”, a explicat situația același Marius Bărbulescu, care a dat asigurări că actele de proprietate sunt în perfectă stare de valabilitate.

Proprietatea scoasă la vânzare are 8,5 hectare, teren extravilan, fânețe și teren arabil, dar și două căsuțe, o anexă, plus un foișor de vară și se află în satul Vața de Sus, comuna Vața de Jos din județul Hunedoara.

Urmăriți Impact.ro și pe