Care este, de fapt, ce mai scumpă carne din lume și ce poți prepara cu ea?

Daria Petrescu 05.06.2020, 11:08
Care este, de fapt, ce mai scumpă carne din lume și ce poți prepara cu ea?

Carnea de vită este denumirea culinară pentru carnea de la bovine, în special mușchiul scheletului. Oamenii consumă carne de vită încă din timpuri preistorice. Carnea de vită este o sursă de proteine ​​și nutrienți de înaltă calitate. Însă, puțini sunt cei care știu, detalii despre cea mai scumpă carne de vită.

Carnea de vită wagyu este una dintre cele mai apreciate, iar prețul ei este fabulos

Carnea de vită wagyu este unul dintre cele mai scumpe tipuri de carne din lume. Produsă în Japonia şi apreciată pentru gustul său bogat, carnea de vită wagyu de înaltă calitate poate costa peste 400 de dolari per kilogram, iar vacile în sine se pot vinde chiar şi cu 30.000 de dolari. Dar ce face carnea atât de scumpă?

Termenul wagyu se traduce literalmente în vacă japoneză şi se referă în general la patru rase principale. Aceste vaci au fost crescute pentru rezistenţă fizică, având mai multe celule de grăsime intramusculare.

Grăsimea este distribuită mai uniform în muşchii acestora, motiv pentru care carnea de vită wagyu arată roz şi are un gust foarte fraged. Guvernul japonez reglementează strict producţia de wagyu pentru a proteja valoarea şi calitatea cărnii. Sigur, că această carne de vită, se poate găti în mai multe feluri. Depinde de gustul fiecăruia.

Wagyu este clasificat pe doi factori principali: câtă cantitate de carne poate fi obţinută şi calitatea grăsimii mărunţite. Cu cât este mai mare nota atribuită cărnii, cu atât este mai mare preţul. Carnea de vită Wagyu a câştigat un statut aproape legendar şi există multe mituri despre fermele wagyu şi despre modul în care sunt tratate animalele, de la masaje zilnice până la faptul că sunt adăpate cu bere. Dar de multe ori acestea sunt doar legende.

Care este cea mai specială carne de vită din lume

Vita de Kobe este cel mai răsfățat animal domestic. În ultimii ani a dat peste cap piețele de carne din toată lumea și a reușit să provoace bucătării de elită în prepararea celei mai scumpe carni de vită din lume. (1 Kg costă aproximativ 800 Euro).

Vita de Kobe este cel mai răsfățat animal domestic
Vita de Kobe este cel mai răsfățat animal domestic

Puteți găși carne de vită de Kobe doar pe lista de meniu a restaurantelor cele mai rafinate din lume. Recomarea este a se consumă de preferință sub formă de steak pentru a vedea aspectul specific. Carnea este marmorata cu irizații fine de grăsime, gustul deosebit (datorat consumului de bere) și consistentă specifică (este foarte fragedă și fină). Este o friptură de vită care se taie si se mestecă ușor.

În acest caz nu vor există surprize neplăcute și scuze ale chelnerilor pentru cuțitele neascutite.  Să facem o scurtă trecere în revista a prețurilor de vânzare a câtorva produse de lux pentru gastronomie:

– trufele albe (8.000 Euro/1 Kg),
– trufele negre (3.000 Euro/1 Kg),
– caviar beluga de cea mai bună calitate (aprox.3.500-4.000 Euro/1 Kg)
Așa realizăm că nici vită de Kobe nu este foarte departe de a fi pe lista de specialități exclusiviste.

Urmăriți Impact.ro și pe