Care este centrul României, de fapt. Nu mai e unde se ştia până acum

Badea Violeta 14.02.2022, 08:49
Care este centrul României, de fapt. Nu mai e unde se ştia până acum

De mai bine de un secol, românii credeau că centrul ţării este în satul Dealu Frumos, din judeţul Sibiu. De altfel, la fața locului se află și un monument care indică acest lucru. Cercetătorii de la Universitatea „Babeș-Balyai” din Cluj au acum o nouă teorie care aruncă în aer tot ceea ce am învăţat la şcoală până în prezent. Iată unde s-ar afla, de fapt, centul României!

Unde se află, de fapt, centrul țării noastre

De aproape 164 de ani, românii cred că centrul României este în satul Dealul Frumos, din judeţul Sibiu. La fața locului se află chiar și o pancartă pe care scrie cu litere mari: „Călătorule! Nu uita, tocmai ai trecut prin centrul țării”. Adevărul însă ar fi cu totul altul.

Conferenţiarul universitar Ioan Rus, de la Facultatea de Geografie a Universităţii „Babeş-Bolyai”, departamentul de Geografie Fizică şi Tehnică, a demonstrat că realitatea e puțin diferită.

Conform calculelor sale, centrul României are coordonatele 45° 50′ 03.8483″, latitudine nordică, și 24° 59′ 49.1590″, longitudine estică, şi s-ar afla, de fapt, în zona Făgăraș, în județul Brașov, la 30 de kilometri de Dealul Frumos, locul unde în anul 1858 se stabilea oficial că se află centrul României.

„La vremea respectivă, când probabil s-a calculat centroidul s-a folosit probabil un alt aparat matematic, alte date, alte input-uri şi s-a ajuns la rezultatul respectiv”, explică specialistul.

Unde este, de fapt, centrul Romaniei
Unde este, de fapt, centrul Romaniei

Cum au încercat oamenii să profite de notorietatea locului

De-a lungul timpului, ardelenii s-au mândrit cu ideea că în satul Dealul Frumos este centrul țării. Monumentul a apărut în anul 1858, odată cu finalizarea construcției drumului care leagă orașul Sibiu de Brașov, iar localnicii au sărbătorit așa cum se cuvine acest eveniment deosebit de important.

Drumul avea să întărească legăturile comerciale între Transilvania și Muntenia, într-o perioadă istorică extrem de dificilă. La acea vreme, Transilvania era ocupată de maghiari, iar la presiunea sașilor și secuilor, autoritățile aveau să construiască acest drum util pentru comerțul dintre cele două regiuni.

Mai târziu, aici, în satul Dealu Frumos au apărut zone populate, iar hanurile din zonă au început să capete notorietate. În zilele noastre, aici au apărut și afaceri care încearcă să profite de acest aspect unic.

„Am făcut această pensiune tocmai din acest motiv, având acest teren și știind că este centrul țării”, a declarat Elena Curcean, managerul unei pensiuni din Dealu Frumos, potrivit Digi 24.

Acum, totul s-a năruit, după ce grupul de cercetători a descoperit că centrul ţării este, de fapt, la circa 30 de kilometri de Dealu Frumos.

Urmăriți Impact.ro și pe