Care este cea mai veche biserică din România. S-au găsit în construcție și elemente datând de la 1295

Iancu Andreea 03.08.2021, 18:44
Care este cea mai veche biserică din România. S-au găsit în construcție și elemente datând de la 1295

România este o țară superbă, cu o mulțime de atracții turistice impresionante, care încă așteaptă să fie descoperite de către vizitatori. Puțini cunosc, de exemplu, care este cea mai veche biserică din România. Construcția, în interiorul căreia s-au descoperit inclusiv elemente ce datează din 1295, a fost descoperită de către oamenii de știință din Suceava, după ce au analizat mai multe probe.

Care este cea mai veche biserică din România

Românii beneficiază de o țară impresionantă. De la peisajele naturale care îți taie răsuflarea, la obiceiurile inedite păstrate de locuitori și până la construcții vechi, ce își spun povestea prin zidurile marcate de trecerea timpului, România poate fi considerată una dintre cele mai frumoase state din Europa. Dincolo de subiectivismul național, țara noastră ascunde povești neștiute și clădiri care încă își așteaptă descoperitorii. Recent, oamenii de știință au stabilit care este cea mai veche biserică din România, țara noastră fiind recunoscută pentru numărul impresionant de lăcașe de cult.

Astfel, în cadrul Laboratorului de Biometrie Forestieră din cadrul Facultății de Silvicultură a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, cercetătorii au reușit să demonstreze faptul că biserica din lemn de la Putna este cea mai veche din România. Această descoperire a fost făcută datorită lemnului de stejar din care a fost construită și care datează de la începutul secolului al XV-lea, adică din anii 1400. Pe de altă parte, elementele care au stabilit vechimea construcției sunt și grinzile analizate de cercetători, aceștia identificând una de la 1295, potrivit forestmania.ro.

Este vorba despre o tratare dendrocronologică. Am scos probe pe care le-am datat folosind seriile pe care le aveam deja. Am construit o serie pornind de la arbori vii, stejari mai exact. Ca să prelungim seria – noi neavând în Moldova arbori mai bătrâni de 250 de ani – am prelevat probe din situri arheologice, din alte biserici vechi din lemn. Am fost și în județul Neamț, am luat de la Frumoasa, Tazlău, Bârnova, din mai multe locuri. Ele se așază ca un puzzle și am reușit astfel să le datăm. Imaginați-vă un puzzle cu 800 de piese, a declarat dr. ing. Cătălin Roibu, șeful de lucrări și coordonatorul laboratorului.

Care este cea mai veche biserică din România
Interiorul Bisericii de lemn

Lăcașul de cult, situat la 1 km distanță de Mănăstirea Putna, se află într-o stare avansată de degradare

Biserica de lemn, „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Putna, cunoscută de către localnici drept biserica de lemn „Dragoș Vodă” a fost construită inițial în satul Volovăț. Aceasta a fost mutată ulterior în satul Putna, din comuna cu același nume, situată în județul Suceava. Construcția de lemn se găsește în cimitirul satului, la o distanță de aproximativ 1 km de Mănăstirea Putna.

Edificiul, realizat din lemn, este compus din două părți, prima, cea veche, a fost construită de către Dragoș Vodă, și a doua, în prelungirea celei dintâi, a fost ridicată sub imperiul austro-ungar, când a devenit biserica satului. Din păcate, frumusețea bisericii de lemn ar putea să fie distrusă de trecerea timpului. Construcția se află într-o stare avansată de degradare, în ciuda faptului că este monument istoric și este considerată actul de naștere al Moldovei.

Au tot fost încercări de-a lungul timpului și mereu a intervenit ceva, câte un obstacol. Am ajuns să cred că se va face când o vrea Maica Domnului, a spus, pentru sursa citată, Părintele Constantin Croitoru, cel care slujește de două ori pe an în această biserică, despre încercarea de a găsi susținere pentru restaurarea lăcașului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...