Care este cea mai mică țară din lume. E singura care nu are capitală

Andrei Cezar 02.07.2020, 12:38
Care este cea mai mică țară din lume. E singura care nu are capitală

Lumea în care trăim este de-a dreptul fascinantă și nu contenește să ne surprindă. Puțini oameni cunosc faptul că pe Terra există o țară atât de mică, încât nici măcar nu are capitală. Are doar 9.000 de locuitori și se află în Oceanul Pacific, iar în trecut a fost foarte apreciată pentru zăcămintele sale.

Care este cea mai mică țară din lume

Republica Nauru este oficial cea mai mică țară insulară din lume, cu o spurafață de doar 21 de km patrați. Este situată în ținutul micronezian din Pacificul de Sud și are o populație pe măsura dimensiunilor sale, de circa 9.000 de locuitori. Neavând capitală, Guvernul este stabilit în orașul Yaren, potrivit publicației Adevărul.

Republica Nauru și-a câștigat independența în anul 1968, însă de-a lungul istoriei sale recente, insula a aparținut mai multor state. La sfârșitul secolului al XIX-lea a fost anexată și numită colonie de Germania, iar în timpul Primului Război Mondial a devenit o anexă a Ligii Națiunilor administrată de Australia, Noua Zeelandă și Marea Britanie. În Al Doilea Război Mondial insula a fost ocupată de Japonezi, iar ulterior a fost recuperată de Liga Națiunilor, iar în final a devenit țară independentă.

Care este cea mai mică țară din lume. E singura care nu are capitală
Care este cea mai mică țară din lume. E singura care nu are capitală

După epuizarea zăcămintelor, Nauru a devenit paradis fiscal

Insula a fost extrem de apreciată în trecut pentru rezervele sale de fosfați, devenind un mare exportator de zăcământ. Datorită acestor exploatări, Nauru a devenit în scurt timp statul independent cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din lume în perioada de sfârşit a anilor ’60, începutul anilor ’70. Odată cu terminarea rezervelor, mediul înconjurător s-a degradat serios, iar guvernul a trebuit să recurgă la metode neobişnuite pentru a obţine venituri, potrivit aceleiași surse.

Astfel, Nauru a devenit, în anii ’90, un veritabil paradis fiscal și centru de spălarea a banilor. Ulterior, după anul 2001 Guvernul de la Yaren a acceptat ajutor financiar din partea Australiei, în schimbul construirii unui centru de detenție pe teritoriul său care să găzduiască pe cei care care doreau azil politic de la statul australian.

După terminarea rezervelor de fosfați, la mijlocul anilor ’80, Republica Nauru a intrat în criză economică, iar în ultima vreme mare parte din venitul țării a fost sub formă de ajutor financiar din partea Australiei.

Urmăriți Impact.ro și pe