Care este cea mai falsificată bancnotă din România. La ce trebuie să fie atenţi românii când o primesc

Andra Daoud 02.07.2022, 10:01
Care este cea mai falsificată bancnotă din România. La ce trebuie să fie atenţi românii când o primesc

BNR a publicat raportul anual, în care este specificată și situația bancnotelor falsificate în anul precedent. Potrivit Băncii Naționale, în ultimul an au fost falsificate mai puține bancnote față de anul trecut, însă există în continare o anumită bancnotă pentru care se fac cele mai multe falsuri. Mulți români o au în portofel și o folosesc la plăți, iată la ce trebuie să fiți atenți pentru a deosebi o bancnotă autentică de un fals.

Cea mai falsificată bancnotă românească

În anul care a trecut, BNR a expertizat în total 2.871 de bancnote false, în scădere cu 27,48% față de anul precent. Cea mai falsificată bancnotă care a circulat pe piața românească este, potrivit BNR, cea de 100 de lei, urmată de cea de 200 de lei. Nu mai puțin de 2,697 de bancnote din totalul celor falsificate au fost cele cu valoare de 100 de lei. În cazul bancnotelor de 200 de lei, au fost descoperite 143 de falsuri, iar în cazul celor de 50 de lei, numărul de falsuri a fost de 23.

Din numărul total de bancnote falsificate, două au fost confiscate de poliție înainte de a fi puse în circulație. Restul de bancnote false au fost depistate în timp ce se aflau în circulație. BNR transmite că, la un milion de bancnote aflate în circulație, s-au descoperit 1,7 bancnote falsificate, mai puțin față de anul precedent, când cifra fusese de 2,3.

Care este cea mai falsificata bancnota din Romania. La ce trebuie sa fie atenti romanii cand o primesc
Bancnota de 100 de lei este cea mai falsificata

Cum recunoști o bancnotă falsă

BNR și Poliția Română au făcut în trecut o campanie de informare a românilor, pentru a-i învăța să deosebească bancnotele autentice de cele false. Autoritățile atrag atenția că bancnotele cel mai des falsificate sunt cele cu valori medii, nu cele mai mari, pentru a nu atrage atenția, dar nici cele cu valori mici.

Fiecare bancnotă care circulă pe piața românească are anumite elemente de securitate care pot fi verificate de către oricine și la care ar trebui să fim atenți atunci când facem tranzacții cu bani cash. De la gravură, până la relief și fanta transparentă de securitate, iată elementele cărora ar trebui să le acordați atenție pentru a vedea dacă aveți de-a face cu o bancnotă autentică sau cu un fals:

  • bancnota falsă este tipărită pe o hârtie industrială, iar fereastra transparentă este decupată manual, fiind imitată prin aplicarea de scoci sau plastic;
  • firul de siguranţă este imitat prin copiere directă. Cel mai des se scot la imprimantă, însă, calitatea e slabă.
  • bancnotele false sunt mai deschise la culoare şi pe măsură ce sunt manevrate crapă vopseaua de pe ele (nu rămân la fel de netede);
  • este o diferenţa şi la desenul din pătratul din partea stânga sus şi pe bancnotele adevărate trebuie să fie văzut numărul 10 (lei) de şapte ori;
  • spicele aurii sunt mult mai scurte pe decupeul transparent de pe bancnotele false;
  • bancnotele false sunt mai scurte cu 3 milimetri decât cele reale;
  • bancnotele de 10 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei și 500 lei au un element de design de pe aversul bancnotei imprimat cu cerneală de culoare aurie.

Dacă nu sunteți siguri de autenticitatea unei bancnote pe care ați primit-o, cel mai sigur este să o comparați cu o bancnotă de aceeași valoare pe care o aveți în portofel. Dacă aveți dubii cu privire la veridicitatea unei bancnote, adresați-vă poliției.

Urmăriți Impact.ro și pe