Care este cea mai bună tavă pentru cozonac. Trucuri mai puțin știute din bucătărie

Emanuela Pană 20.04.2022, 08:43
Care este cea mai bună tavă pentru cozonac. Trucuri mai puțin știute din bucătărie

Tăvile de copt se numără printre cele mai importante ustensile din bucătărie, indiferent că vorbim despre prepararea fripturii, legumelor sau dulciurilor. Când vine vorba despre cozonaci, un desert cu tradiție în România, există câteva detalii de care trebuie să ții cont în alegerea tăvii, pentru a te putea bucura de un rezultat optim. Noi îți spunem în continuare care este cea mai indicată tavă pentru cozonac, în funcție de meterial.

Care este cea mai bună tavă pentru cozonac

Tăvile de gătit determină în cele mai multe cazuri calitatea produsului preparat, astfel că ar fi bine să știi ce tavă trebuie să folosești pentru a obține cel mai bun cozonac. De regulă, rețetele precizează și tipul de tavă corespunzător, precum și materialul din care trebuie să fie făcută aceasta.

Totuși, există și cazuri în care nu dispui de astfel de informații și, prin urmare, ar fi util să știi care sunt principalele diferențe între tăvile de copt, pentru a face cea mai bună alegere pentru preparatul tău.

Important de precizat că aparatele de gătit pot fi electrice sau pe gaz, iar majoritatea tăvilor pot fi folosite în ambele cazuri fără probleme. Totuși, unele sunt mai bune decât altele. Haideți să descoperim care și de ce se întâmplă asta.

Unele dintre cele mai utilizate tăvi de către gospodine sunt cele din aluminiu, un nemetal perfect pentru fabricarea unor astfel de ustensile. Aluminiul are o capacitate mare de a conduce căldura pe toată suprafața tăvii, oferind astfel o coacere uniformă.

De regulă, tăvile din aluminiu sunt lucioase și reflectă căldura – fapt care previne arderea preparatelor. Un alt plus al tăvii de aluminiu este faptul că rezistă bine în timp și nu ruginește. Prin urmare, dacă îți dorești să obții cozonaci ca la carte, poți alege cu încredere o tavă din aluminiu cu pereți groși.

Citește și: Ce să pui în aluatul de cozonac ca să crească mare și să fie pufos. Trucul secret al gospodinelor desăvârșite

Trucuri mai puțin știute, dar utile din bucătărie

Tava de aluminiu nu este singura ustensilă de care te poți folosi când vrei să faci cozonaci, tăvile din sticlă termorezistentă asigurând, de asemenea, o distribuire uniformă a căldurii și o rumenire perfectă a cozonacilor. În plus, acestea se curăță mult mai ușor și nu reacționează cu preparatele acide.

Care este cea mai buna tava pentru cozonac
Care este cea mai buna tava pentru cozonac

Încă o mențiune în ceea ce le privește, și anume că ele se încălzesc mai rapid, astfel că temperatura cuptorului trebuie redusă cu aproximativ 20 de grade față de cea recomandată în rețetă.

O altă opțiune validă o reprezintă tava de silicon, care se găsește de ceva timp în comerț. De precizat că acest material nu absoarbe foarte eficient căldura, dar permite transferul uniform al acesteia. Ba mai mult, siliconul poate rezista chiar și la temperaturi de până la 220 de grade Celsius.

Tava din fontă este și ea o variantă utilă când vine vorba despre prepararea cozonacilor, întrucât, după cum bine știm, fonta conduce bine căldura și o distribuie uniform. Cu toate că se încălzesc mai greu, tăvile din fontă sunt perfecte pentru cozonaci.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...